Prijava

Vaša prijava

FOTO Učenici OŠ Nikole Hribara učili praviti kruh i upoznavali običaje u Etno naselju Novo Čiče

['dani kruha', 'etno naselje novo čiče', 'OŠ Nikole Hribara', 'starinske igre']

Učenici 2. razreda OŠ Nikole Hribara su povodom Dana kruha posjetili Etno naselje Novo Čiče gdje su sudjelovali u edukativnim radionicama pravljenja kruha i običaja naših predaka.

Domaćini su ih dočekali toplim čajem i slanim pecivom, a zatim su uz stručno vodstvo upoznali samo Etno naselje. Prolazeći kroz četiri radionice učenici su doživjeli život i običaje naših predaka.

Upoznali su se s alatima koji su se koristili u prošlosti za obradu zemlje (plugovi, drljače, sijačice, motike), a zatim su čistili kukuruz, rulili ga, mljevili na mlin-žrvanj, upoznali se s krušnom peći te je svaki učenik zamijesio i oblikovao mali kruščić.

Osobito su ih dojmile turopoljske narodne nošnje i nakit te tamburaški i tradicijski instrumenti.

Obilaskom unutrašnjosti Etno kuće i razgledavanjem zavičajne zbirke, učenici su se upoznali s alatom i priborom koji se koristio u kućama te načinom života u prošlosti.

Kroz primjere triju drvenih kuća u Etno naselju Novo Čiče upoznali su stvaran izgled turopoljskih kuća koje su se nekad gradile na području Turopolja i Posavine.

Posebno su uživali u starinskim igrama potezanja užeta i skakanjem u vrećama.

 

Objava FOTO Učenici OŠ Nikole Hribara učili praviti kruh i upoznavali običaje u Etno naselju Novo Čiče pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Program 2. Susreta računovođa HOK-a