Prijava

Vaša prijava

FA “Šiljakovina” na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala predstavljao Zagrebačku županiju

['fa šiljakovina', 'zagrebačka županija']

Nakon što je prvi dio manifestacije održan u kolovozu u Županji, Čakovec je u subotu 26. listopada bio domaćin drugog dijela 31. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a Zagrebačku županiju predstavljao je FA Šiljakovina koji je oduševio žiri svojim nastupom! 

Ovaj godišnji prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u Republici Hrvatskoj održan je u organizaciji  Hrvatskog sabora kulture, koji je već 76 godina krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u zemlji.

Cilj samog susreta je očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće.

Podsjetimo, prvi dio Susreta održan je u kolovozu u Županji u kategoriji izvornog folklora dok je  Susret u Čakovcu, u kategoriji koreografiranog folklora, okupio najuspješnije folklorne ansamble i skupine s prethodno održanih 15 županijskih smotri folklora i 3 samostalna pregledavanja.

Susret je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo kako je Međimurje pravi domaćin za ovaj događaj, s obzirom na bogatu povijest kulturnog amaterizma u regiji. Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, pozdravila je 450 sudionika i naglasila važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti koje povezuju prošlost i budućnost, potičući nove generacije na sudjelovanje u folklornim aktivnostima.

Folklorni ansambl “Šiljakovina” iz Zagrebačke županije svojim nastupom oduševio je publiku i stručno tročlano povjerenstvo u sastavu Krunoslava Šokca, Josipa Forjana i Martina Durbeka, koji su ih nagradili trećim mjestom.

Ansambl iz Šiljakovine već dugi niz godina predano radi na očuvanju kulturne baštine Zagrebačke županije, izvodeći koreografije koje prenose bogatstvo narodnih običaja i tradicija. Njihova izvedba u Čakovcu bila je posebno hvaljena zbog autentičnosti i energije, čime su zaslužili mjesto među najboljima.

Pogledajte nastup:

Prvo mjesto osvojio je KUD “Mak” iz Trnovca iz Varaždinske županije, dok je drugo mjesto pripalo Folklornom ansamblu “Matija Gubec” iz Karlovca.

 

Objava FA “Šiljakovina” na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala predstavljao Zagrebačku županiju pojavila se prvi puta na V'Gradu.