Prijava

Vaša prijava

Održana redovna godišnja Skupština, primljena tri nova kluba u Zajednicu


Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice danas je u skladu sa zakonskom obavezom održala redovitu godišnju Skupštinu na kojoj je bilo nazočno 46 od ukupno 52 članova skupštine te članovi  Nadzornog i Etičkog odbora.

Na Skupštini je bio nazočan i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je u uvodnom dijelu uputio čestitke i zahvalu svim velikogoričkim sportašima i sportskim djelatnicima na rezultatima koje su postigli i time na najbolji način promovirali naš Grad. „Sva ulaganja u razvoj sporta i sportsku infrastrukturu donose rezultate i s pravom možemo reći da su sportaši u potpunosti  opravdali sva ulaganja iz gradskog proračuna odličnim rezultatima i okupljanjem velikog broja djece i mladih” – istaknuo je gradonačelnik.

Dnevni red skupštine bio je opširan – Usvajanje rebalansa proračuna za Javne potrebe u sportu za 2021.godinu, Izvješća o radu Zajednice i Izvješće o realizaciji Financijskog plana u 2021. godini, Izvješće Nadzornog odbora o materijalnom i financijskom poslovanju u 2021. godini, Usvajanje Financijskog plana i Plana rada za 2022. godinu, Zamjena novih članova skupštine u mandatnom razdoblju 2021-2025. i Prijem u punopravno članstvo Zajednice Teniskog kluba iTeam, Aquabetta sinkro kluba i Sportsko plesnog kluba VEGA.

U izvješću o radu i budućim planovima, predsjednik Zajednice Goran Kovačić istaknuo je između ostalog : „Iza nas je godina koju obilježila je globalna pandemija virusa Covid-19 koja je uzrokovala velike promjene općenito u Hrvatskoj pa time i Velikoj Gorici, u gospodarskom, ekonomskom i sportskom dijelu.

Situacija sa pandemijom virusa imala je znatan utjecaj na aktivnosti u svim sportovima a cjelokupna situacija imala je znatan utjecaj i na funkcioniranje svih članica Zajednice sportskih udruga. Cijenimo da je Izvršni odbor realno planirao sredstva po programskim područjima koja su predložena Skupštini i da će ta sredstva omogućiti dobre rezultate naših članica u godini koja je pred nama. Velikogorička sportska obitelj postaje sve veća i na završetku 2021. godine Zajednica športskih udruga broji 52 stalne članice u 23 različita sporta. U travnju ove godine u punopravno članstvo Zajednice primljeni su GK VG Limači, Plivački klub i Cheerleaders club Vegasice a na današnjoj skupštini I Teniski klub iTeam, Aquabetta sinkro klub i Sportsko plesni klub VeGa.

Na skupštini je istaknuto kako je situacija sa virusom Covid-19 imala utjecaja i na punjenje gradskog proračuna, odnosno njegovo smanjenje što je u konačnici dovelo i do smanjenja sredstava za programe Zajednice sportskih udruga. Sredstva za provedbu Programa javnih potreba u sportu u 2021. godini bila su planirana u iznosu 11.900.000,00 kn, međutim ista su umanjena za 5 % pa je konačni iznos raspodjele sredstava za Zajednicu sportskih udruga u 2021. godinu 11.322.500,00 kn.

Planirana sredstva za Programe javnih potreba u sportu za 2022. godinu očekuju se na razini 2021. godine, u skladu sa usvojenim gradskim proračunom.

Veliki interes u 2021. godini bio je za sredstva u iznosu od 350.000,00 za koja se raspisuje javni natječaj za provedbu programa/projekata a na koji se prijavilo 37 udruga koje su ostvarile pravo na financijsku potporu.

Darko Blažinčić, tajnik Zajednice u smjernicama za 2022. godinu istaknuo je: „Sredstva koja Grad ulaže u razvoj sporta i rekreacije jesu znatna i potiču razvoj amaterskog i vrhunskog sporta, sufinanciraju se velike sportske manifestacije i programi za rekreaciju te projekti koji potiču zdravo i rekreativno vježbanje a dio sredstava ulaže se u poboljšanje postojeće sportske infrastrukture.

Sportaši su zasigurno višestruko vratili svaku uloženu kunu u razvoj sporta jer su Veliku Goricu doveli u sam vrh Hrvatskog sporta čime je naš grad prepoznatljiv po sportu širom Lijepe naše te su time puno puta pokazali da je sport jedan od najvećih promotora našeg grada.

Rezultati koji su postignuti tijekom proteklih godina jesu izuzetni i možemo s pravom i ponosom reći da sport u našem gradu doživljava procvat proteklih nekoliko godina.

Jedini smo grad u Hrvatskoj pored Zagreba koji u najkvalitetnijem sustavu natjecanja ima nogomet, rukomet, košarku i odbojku dok je ženska nogometna ekipa i ženska odbojka na najboljem putu da ostvari plasman među najbolje”.

Jedan od prioriteta Zajednice za 2022. godinu ostaje uređenje sportskog muzeja u prostoru Zajednice koji će biti posvećen dugogodišnjem tajniku Zajednice i našem prijatelju Davoru Štubanu koji je i pokrenuo inicijativu za osnivanje muzeja.  

Predsjednik Zajednice Goran Kovačić istaknuo je kako su sve ovo bili su razlozi podnošenja kandidature Grada Velike Gorice za prestižnu titulu Europskog grada sporta koju je naš Grad dobio za 2023. godinu a koju dodjeljuje ACES Europe (The European Capitals and Cities of Sport Federation).

Rebalans proračuna, Izvješće o radu i Financijsko izvješće za 2021. kao i Plan rada i Financijski plan za 2022. godinu skupština je jednoglasno usvojila.

Nakon zvaničnog dijela, prikazan je video kojim je predstavljena kandidature Velike Gorice za titulu Europskog grada sporta 2023. Godine.