Prijava

Vaša prijava

Lijepa košarkaška priča Zadra i Velike Gorice


Košarkaši Gorice 10.travnja gorički u Gradskoj sportskoj dvorani dočekali su Zadar, aktualnog prvaka Hrvatske. Bio je to spektakl u velikogoričkoj Gradskoj sportskoj dvorani jer je atmosferu po prvi puta zapalio i Turki, klupska maskota KK Gorice koju su izabrali igrači svih goričkih selekcija a ime mu nadjenuli navijači.
Također, Bikove su u toj utakmici podržati i velikogorički vatrogasci koji su prije pedesetak godina osnovali prvi košarkaški klub u Velikoj Gorici. KK Zadar u punom sastavu jer su na utakmici bile i sve generacije veterana ovog kluba koji su ovaj sport obilježili u Hrvatskoj ali i diljem svijeta.

Prije utakmice i u pauzama za navijače je bio priređen bogati zabavni program uz Megablast – najbolju velikogoričku plesnu skupinu. Prekrasan dan za uživanje svih ljubitelja ovog sporta i ujedno početak jedne lijepe košarkaške priče.
No, znate li što povezuje goričke vatrogasce, košarkašku utakmicu, obruč, loptu i Zadar?
Ili bolje rečeno, znate li kako je košarka došla od Zadra do Velike Gorice prije nego je osnovan velikogorički klub i kako se mijenjala povijest goričkog sporta prije više od 50 godina? Poznata priča, pogotovo starijim generacijama Turopolja počinje 1967. godine kada natjecanje odvodi goričke vatrogasce put Zadra gdje se upoznaju sa novim sportom zvanim košarka. Pri prvom susretu s obručem i košarkaškom loptom dogodio se sudbonosni spoj, koji je pri povratku u Goricu urodio time da je ubrzo postavljen prvi koš ispred tadašnje Gasilane u Zagrebačkoj ulici, nabavljena je lopta i krenula je avantura koja traje 50 godina.
Sve kasnije je povijest i 1969. kreće poznata priča do dan danas kada se osniva prvi košarkaški klub Gorica, u srcu Turopolja, pod nazivom Gorički omladinski košarkaški klub.

U drugom susretu ova dva kluba koji je odigran 06. svibnja u Zadru u sklopu utakmice zadnjeg kola Lige za prvaka, Goričani su iskoristili za svečarski dio pa su Zadranima poveljom i darovima iskazali divljenje za sve ono što klub i grad znače u svijetu košarke. U ovoj su utakmici Goričani senzacionalno pobijedili Zadar u Višnjiku 104-99 nakon produžetka.
Ova je utakmica bila posebna po mnogo čemu jer su na utakmicu došli i brojni veterani, bivši igrači KK Gorice. Gosti iz Velike Gorice učinili su silne napore da joj daju svečarski štih i da Zadru kao klubu i Zadru kao gradu košarke iskažu poštovanje povodom velikih jubileja i svega onoga što predstavlja u svijetu košarke, a što ponekad i sami Zadrani zaboravljaju.
Tako su Goričani pripremili Povelju košarkaškog prijateljstva i suradnje koju su potpisali direktor KK Zadar Željko Žilavec i predsjednik KK Gorica ujedno i bivši igrač Zadra Duško Radović, inicijator svih aktivnosti koje prate ovu utakmicu,.
Na Povelji su istaknuti jubileji obaju klubova – 77. obljetnica djelovanja KK Zadar, 53. obljetnica rada KK Gorica, a na njoj se našla i brojka 36 kao podsjetnik na veliki uspjeh KK Zadar, osvajanje naslova prvaka bivše države 1986. godine.
Drugi originalni suvenir kojeg su Zadrani na dar primili od Goričana je lopta s ugraviranim amblemima oba kluba i potpisima igrača obiju momčadi. Jedan primjerak takve lopte ostat će u goričkim rukama kao znak sjećanja na ovaj povijesni dan.

Gorička košarkaška ekspedicija u Zadar je stigla i sa simboličnim darom za zadarske škole košarke, 77 lopti za 77 rođen kluba. Tako će Škola košarke Zadar dobiti 30 lopti, a Košarkaški savez Zadarske županije 47 a sve lopte imaju ugraviran natpis i grb škole i saveza.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Velika Gorica Goričani su za igrače i veterane Zadra te za gradonačelnika Braka Dukića na dar donijeli najpoznatiji i najoriginalniji turopoljski suvenir, podgutnicu. Podgutnica je crveni rubac koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu te se smatra pretečom kravate. Rubac svezan a la Croate (na hrvatski način) prepoznat je na našim vojnicima u 17. stoljeću u Parizu i po Hrvatima nazvan kravata.
Lijepa košarkaška priča koja će zlatnim slovima biti upisana u povijest oba kluba.