Prijava

Vaša prijava

Konferencija “Sportska izvrsnost europskih gradova i regija – Aktivna i zdravija Europa”


U organizaciji Ministarstva turizma i sporta u Termama Sveti Martin od 22. – 23. studenoga 2022. godine održana je Konferencija „Sportska izvrsnost europskih regija i gradova – Aktivna i zdravija Europa“.

Domaćin konferencije bila je Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije u čije je ime sve sudionike pozdravio župan Matija Posavec dok je u ime organizatora bio nazočan Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta a u ime Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen, direktor za lokalni sport.

Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave i predstavnika sportskih zajednica gradova i županija te susjednih država. Na Konferenciji se raspravljalo o nizu tema bitnih lokalnim zajednicama. Predstavljen je koncept Europske regije sporta i Europskog grada sporta, mogućnosti i načini kandidiranja županija i gradova i pozitivni učinci na lokalnu zajednicu kao i aktivnosti Europskog tjedna sporta i važnost uključivanja lokalnih zajednica u njegovu provedbu.

Sudionici su isto tako upoznati sa mogućnostima financiranja lokalnog sporta putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, u skladu s odredbama koje će biti propisane novim Zakonom o sportu.

Konferencija je bila podijeljena u tri dijela:

I DIO – EUROPSKE REGIJE I GRADOVI SPORTA

U sklopu ovog dijela održana su predavanja Berislava Čižmeka, partnera ACES Europe za jugoistočnu Europu na temu “Što je ACES Europe” i Maria Vukoje, člana Nacionalnog vijeća za sport i dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije na temu “Međimurje – Europska regija sporta 2022.godine” a održana je i Panel rasprava na temu “Zašto se kandidirati za jednu od titula ACES Europe i što ona nosi sa sobom ?”
II DIO – EUROPSKI TJEDAN SPORTA – VAŽNOST TJELESNE AKTIVNOSTI GRAĐANA

U ovom dijelu održane su prezentacije sa temama : “Stanje uhranjenosti osmogodišnjaka u RH i intervencija u školskom okruženju” koje su održali dr.sc. Slaven Krtalić i Helena Križan, mag. paed. soc. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i “Tjelesna (ne)aktivnost građana RH” koju je održao Branko Radičević, voditelj Službe za zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i informatizaciju u sportu u Upravi za sport, Ministarstvo turizma i sporta.

Prikazan je video sa ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta u Pazinu kao primjera dobre prakse a o ovoj temi još su održana i predavanja na temu “Provedba i organizacija Europskog tjedan sporta u RH” koje je održala Marija Jurčević, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju u sportu u Upravi za strateško planiranje, digitalizaciju i EU fondove, Ministarstvo turizma i sporta.

III DIO – MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA SPORTA NA LOKALNOJ I REGIONALNOJ RAZINI

U sklopu ovog dijela održana je prezentacija na temu: “Digitalizacija i informacijski sustav u sportu” koju je održao Branko Radičević, iz Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta a ujedno je na ovu temu održana i panel rasprava na kojoj su sudjelovali dr.sc Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Upravi za sport, Ministarstvo turizma i sporta, dr.sc. Kristijan Slačanac, viši savjetnik specijalist, Sektor za razvoj i natjecateljski sport, Ministarstvo turizma i sporta, Adela Čujko, voditeljica Službe za potporu sustavu sporta u Upravi za sport, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvoje Balen, direktor Ureda za programe na lokalnoj razini HOO-a.

Organizator je osigurao i zajedničku večeru u prekrasnom ambijentu restorana Terbotz i zajedničko gledanje prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru protiv Maroka.

Na Konferenciji je više puta bilo istaknuto kako je Velika Gorica osvojila titulu Europskog grada sporta za 2023. godinu a uručenje nagrade Europskog udruženja ACES Europe biti će 06. prosinca u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu.