Prijava

Vaša prijava

NEKI DATUMI, NEKE SLIKE IZ POVIJESTI

[]

Davor Štuban

Petog dana veljače 1979.godine održana je izborna skupština Košarkaškog kluba Radnik. Pored zadovoljavajućih plasmana, čulo se na skupštini, mnogo se učinilo na omasovljenju kluba. Tako pored seniorske momčadi djeluje i omladinski, kadetski i pionirski sastav.

Minuta odmora trenera Jadranka Perlića

10.listopada 1979.godine odigrana je u Velikoj Gorici prva međunarodna košarkaška utakmica. Rezultatom 90:77 tada zapadnonjemački drugoligaš Dusseldorf pobijedio je košarkaše Radnika u njihovoj posljednjoj utakmici godine. Utakmica je bila rezultatski neizvjesna do samog kraja. Tada su ipak gosti, predvođeni tamnoputim i odličnim Thomesom, zaigrali maksimalno angažirano i susret riješili u svoju korist. Koševe za Radnik postigli su Rožić 18, Perlić 11, Arbanas 10, Filipančić 8, Bakov 7, Draženović, Jotić i Župetić po 6, Čuić 3 i Vugrinec 2.
Košarkaška reprezentacija Zagrebu prijateljskog grada Šangaja gostovala je 29.listopada 1983.godine u Velikoj Gorici na početku višednevne turneje po Jugoslaviji. Atraktivne i kvalitetne gošće još su jednom pokazale da je igra između dva obruča sve popularnija i u dalekoj Kini, te da ne iznenađuje visok plasman Kineskinja na nedavnoj Univerzijadi. Uoči susreta predsjednik Skupštine općine Velike Gorice Jakob Medved priredio je prijem za goste iz Šangaja. Tom su prilikom izmijenjeni i pokloni, a nešto kasnije jezične su barijere prebrođene na košarkaškom parketu.
26.svibnja 1984.godine svečano je otvorena nova dvorana Osnovne škole ‘Stjepan Fabijančić-Japa’, a prvi koji su istrčali na parket sportske dvorane bili su košarkaši aktualnog prvaka Jugoslavije zagrebačke Cibone i reprezentacije Mađarske. Susret je odigran u okviru proslave 15.godišnjice Košarkaškog kluba Radnik, a završio je pobjedom Zagrepčana od 96:88. Bila je to i idealna prilika za testiranje nove dvorane, pa i samog parketa. Unatoč manjim zamjerkama, ponajprije upućenim na nekvalitetno posložen parket, ova je sportska dvorana položila probni ispit. Cibona se brojnoj velikogoričkoj publici predstavila u najjačem sastavu, a u njemu su prednjačili i najefikasniji pojedinci utakmice Petrović, Bečić i Čutura. U predigri ovog susreta košarkaši Radnika savladali su u drugom kolu Jugo-kupa momčad ‘Maksimirskih naselja’ sa 80:72, a najefikasniji su bili Čuić, Medić i Arbanas.

Stadion Radnik 1987.godine

14.svjetske studentske igre održane su u Zagrebu od 8.-19.srpnja 1987.godine. Na njima su sudjelovale 122 države i oko 6500 sudionika i športaša. Dio športskih natjecanja održao se i u Velikoj Gorici, koja je za potrebe te velike međunarodne športske manifestacije izgradila sportsko-rekreacioni centar ‘Radnik’ i športsku dvoranu u kojima su se održavala natjecanja Univerzijade. Od 1987.godine pa sve do 2013.godine nije se gotovo ništa izgrađivalo u Velikoj Gorici po pitanju nužne infrastrukture za potrebe športa i športaša. Univerzijadu i danas pamtimo po simpatičnoj maskoti Zagiju, a natjecanja su se održala u 12 športova. Na stadionu Radnik odigrano je pet nogometnih utakmica iz programa Univerzijada 87., a prva utakmica bila je ona igrana 7.srpnja 1987.godine u kojoj je SSSR rezultatom 1:0 pobijedio sastav reprezentacije Jugoslavije. Univerzijadom je za vrijeme natjecanja rukovodio Glavni operativni centar, a brinuo je o provođenju natjecanja u nogometu, košarci i odbojci, ali i o treninzima u netom adaptiranoj dvorani Osnovne škole Stjepan Fabijančić-Japa. Jedinicom je rukovodio Ivan Mišerić, a njegov je pomoćnik bio Vlado Barišić, a brojala je oko 320 članova. Natjecanjima u košarci rukovodio je Jadranko Perlić, onima odbojkaškim Goran Janošević, dok je za provedbu nogometnog natjecanja zadužen bio Stanko Krivokapić.
U lipnju 1987.godine zatvaraju se vrata ‘Starog Radnika’. Nakon 41.godišnjeg druženja, suza i radosti, tuge i veselja, poraza i pobjeda – došao je i taj dan. Zatvorena su vrata Kolareve. Na oproštaju od igrališta nogometaši Radnika su ugostili veterane Dinama. Konačnih 3:1 za Dinamo za kojeg su zabili Mraclinac Crnić i Bradvić, za Radnik veliki Željko Plepelić. Beli.
11.travnja 1997.godine na sjednici Skupštine Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice Vlado Stepanić izabran je za drugog predsjednika. Prvi je tu dužnost obnašao velikogorički olimpijac u streljaštvu Željko Vađić.
12.rujna 2008.godine umro je Vlado Črnjak-Jerac. Jedan od najboljih špic igrača – devetki – u povijesti Nogometnog kluba Radnik. Bio je dobar i u drugim športovima, posebno u košarci, no izabrao je nogomet i ostavio izniman trag.

Nogometni klub Mraclin

5.lipnja 1932.godine osnovan je Nogometni klub Jelačić. Činili su ga igrači iz Mraclina i Vukovine. Prvu loptu u ovaj kraj Turopolja donijeli su mraclinski studenti 1930.godine. Najstariji klub velikogoričkog kraja je Nogometni klub Turopolje, osnovan 1920.godine. U tom mjestu Sveto Tepšić šezdesetih godina organizira stolnoteniski susret. Sudjelovali su Velika Gorica, Sisak i Turopolje.