Prijava

Vaša prijava

‘NOVO NORMALNO’ VRIJEME

[]

Piše: Darko BLAŽINČIĆ, foto: arhiva Cityportal, ZŠUGVG

Već smo pomalo i zaboravili da je Gorica zadnju prvenstvenu utakmicu odigrala s Lokomotivom 9.3. a nakon toga sve je stalo … 13.3. zaustavljene su sve aktivnosti u nogometu i stala je prvenstvena sezona jer je nastupilo vrijeme korona virusa, koje je paraliziralo društvo u cijelosti pa time i sport.
Odmah po primjeni prvih mjeri epidemija virusom COVID-19, obustavljene su sve klupske aktivnosti a gradski stadion zatvoren je za sve aktivnosti i dolaske na stadion.
Sportaši su preko noći, kao uostalom i svi ostali, ostali zatvoreni u svoja 4 zida jer nitko nije bio pripremljen za ovakvu situaciju. Kada je stanje prvobitnog šoka prošlo i vrijeme pomalo teklo, nogometaši Gorice pronalazili su različite načine treniranja u novim uvjetima. Veoma brzo prilagodili su se nastalim okolnostima i treninge provodili u kućnom okruženju prema uputama i smjernicama koje su redovito dobivali od trenera.

Ožujak je bio vrijeme prilagodbe na novonastale uvjete, veći dio nogometaša je ostao u Hrvatskoj dok je nekolicina otputovala svojim kućama u osluškivanju dnevnih izvješća i uputa kriznog stožera i struke o daljnjim postupcima.
Vrijeme bez treninga, radovi na stadionu
Ograničenje kretanja i prestanak aktivnosti posebno su pogodile trenera Dambrauskasa koji je tek nedugo prije ove situacije preuzeo momčad. On je ostao u Velikoj Gorici cijelo ovo vrijeme bez obitelji i kako je nekoliko puta rekao, bio je sam 40-tak dana u novoj sredini, šetao je Velikom Goricom a najteže mu je bilo jer nije imao dnevne komunikacije skoro s nikim pa se zaželio razgovora i komunikacije sa „živim ljudima“. Komunikacija s igračima bila je vezana uz WhatsApp grupu.
Vrijeme zatišja bez treninga i utakmica u klubu i ustanovi iskorišteno je radno pa su provedeni dodatni radovi na stadionskoj infrastrukturi, u skladu sa smjernicama iz UEFA inspekcijskog nadzora a u cilju kategorizacije Gradskog stadiona u kategoriju 3.
Nakon provedenih radovi dostavljeno je detaljno izvješće HNS i UEFA pa smo već 14.04 sa zadovoljstvom primili obavijest od UEFA i HNS da je Gradskom stadionu dodijeljena kategorija 3 (4 je najviša kategorija stadiona) što omogućava odigravanje međunarodnih utakmica nižeg rizika i kvalifikacijskih utakmica UEFA lige.
Nakon što je ožujak prošao u ovakvom ritmu, već početkom travnja počele su dolaziti prve optimistične informacije oko nastavka aktivnosti u prvoligaškom nogometu.
Formirana je radna skupina HNS u koju su uključeni predstavnici svih prvoligaša i HNS a koja je prema preporukama nacionalnog stožera napravila raspored aktivnosti za sve prvoligaše, u 3 faze. Faza 1 je započela sa 20.4. kada je dozvoljeno treniranje u malim skupinama igrača, faza 2 sa 11.4. kada su dozvoljeni zajednički treninzi uz obavezna testiranja a faza 3 kreće 18.5. korištenjem zajedničkih prostora i igranjem trening utakmica.
Iako su optimistične prognoze bile da će nogometaši ponovo na terene krenuti sredinom travnja, „zeleno svijetlo“ nadležnih bilo je upaljeno tek za 20.4. kada su se nogometaši ponovo našli u svojem prirodnom okruženju.

Istina, s obzirom na preporuke i odobrenja, treniralo se u malim skupinama do 5 igrača, prvo na jednom terenu a potom i oba terena paralelno, bez lopte i sa socijalnom distancom i bez ulaza u svlačionice. Igrači su bili podijeljeni u 4-5 skupina tako da su treneri boravili na terenu po cijele dane. Skupine igrača su strogo bile određene i nije bilo mogućnosti promjena kako bi se u svakom trenutku znalo tko je i u kojem vremenu na terenu.
Dolazak igrača i trenera bio je od kuće direktno na teren, presvlačenje na terenu, trening i na isti način odmah nakon treninga odlazak kućama.
Kontrola dolazaka i evidencije bila je stroga jer se odmah po dolasku upisuju sva stanja igrača i trenera, od prvog treninga, igračima, trenerima i ostalom osoblju svakodnevno se mjeri temperatura po dolasku na trening i odlazak s treninga. Ovo je nužno kako bi se moglo odmah utvrditi a potom ukoliko dođe do takve situacije i izolirati igrača i /ili trenera kod kojeg bi nastupili zdravstveni problemi.
Golmanski treninzi su bili posebna priča jer su postupci za njih bili zahtjevniji s obzirom na činjenicu da da su u prvoj fazi imali trening bez lopte, potom su imali trening s loptama koje su bile dezinficirane prije i tijekom treninga a isto tako i nakon svakog treninga. Lopte su se nakon svakog treninga brisale dezificijensom a nakon zadnjeg treninga detaljnije su se brisale i ostavile da se zrače do jutra. Pored toga, obavezna je dezinfekcija ruku prije nego što se stavljaju u rukavice a potom i nakon što se izvade.
Teže je naučiti postupke nego ih primijeniti ali izbora nema …
S obzirom na visoku odgovornost nogometaša, trenera i ostalog osoblja niti u jednom trenutku nije se odstupilo od planiranog i sve mjere u potpunosti su primjenjivane pa smo u takvom okruženju dočekali i 2. fazu, odnosno 11.4. kada je odobreno da prvoligaši mogu krenuti i sa zajedničkim treninzima. Igrači a posebno treneri ovu su vijest primili sa veseljem i velikim olakšanjem jer su konačno nakon 2 mjeseca bili svi na okupu. Ono što je do jučer bilo normalno i na što se i nije obraćala pozornost sada je bila vijest koja je popraćena u svim medijima kao „vijest dana“. To je bio još jedan od niza pokazatelja u kakvom se vremenu nalazimo.
Treninzima su se vratila i 3 igrača koji su bili u samoizolaciji i za koje je odmah po isteku vremena samoizolacije obavljeno testiranje u VG COVID-19 ambulanti a nalazi su i prema očekivanju bili negativni (Hamad, Mudrinski i Steenvoorden). Posebno je sretan bio Mudrinski koji je prije ovih 14 dana samoizolacije u Hrvatskoj, proveo još i 28 dana u samoizolaciji u Srbiji. Svaka čast majstore na 42 dana provedenih među četiri zida.
Cijelo ovo vrijeme svi klubovi redovito dostavljaju raspored svojih treninga kako bi ih mogli pratiti i biti prisutni na istima odgovorni iz HNS i HZJZ (kriznog stožera).

Dok čekamo 3. fazu, krenule su intenzivne pripreme za testiranja na COVID-19 koje će se u provoditi od 15.5. a potom je slijedeće nakon 5. dana, prema terminima koje je odredio HNS.
Svi prvoligaši dostavili su osobne podatke i popunjene pojedinačne upitnike za testiranje a klub je također dostavio i zajednički upitnik o zdravstvenom stanju testiranih osoba.
Gorica ima prvo testiranje u ponedjeljak 18.05. a drugo u subotu 23.05., a ostala testiranja provesti će se kada krene nastavak prvenstva. Planirana su ukupno 4 testiranja, a konačna je odluka da se u ovoj fazi iz svakog kluba testira po 35 osoba (igrači i stručni stožeri).

Pored testiranja, provoditi će se i organizirani pregledi za igrače tijekom pripremne faze 2, tako da sva testiranja budu gotova prije početka natjecanja što je ujedno i uvjet za nastavak igranja a igračima je obavezan pregled spirometrija, difuzija plinova i FENO pregledi te 12-kanalni EKG. Za klubove iz zagrebačke regije pregledi će biti u bolnici na Sv. Duhu, osim EKG pregleda.

Ovo je bio prijedlog medicinske struke koji su jednoglasno podržali članovi radne skupine a usvojio ga je IO HNS uz odobrenje HZJZ i nacionalnog stožera CZ.

Zašto testiranje nije krenulo ranije ?
Zato sto nije bilo riješeno financiranje. Prvobitni plan kako će to pokriti HZZO „pao je u vodu“ i traženi su drugi načini da se pokriju ovi troškovi.
U većini liga koje će nastaviti s natjecanjima, teret obaveznih testiranja snose sami klubovi dok se zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi većina nogometnih klubova u Hrvatskoj to pokušalo izbjeći.
Trošak testiranja je 1490,16 kuna trenutno, po jednom testiranju, trošak tri obavezna testiranja koja će klubovi morati imati prije početka natjecanja je 4470,48 kuna po osobi.
S obzirom da je krajnje planirani broj testiranih osoba po klubu 50, ukupni trošak testiranja prije natjecanja iznosio bi 223 525,00 kuna po klubu plus troškovi obaveznih liječničkih pregleda. Taj trošak nastojao se izbjeći i na kraju troškove testiranja pokriva HNS sa sponzorima.

Kada je krenula 2. faza za prvoligaške igrače, sustavno su se počela pojavljivati pitanja zašto i ostali ne mogu trenirati ?
Odgovore koje je HNS uputio klubovima uz prethodno mišljenje nacionalnog stožera je kako su djeca i adolescenti najveći asimptomatski prenositelji i to je znanstvena činjenica, te da su s razlogom zatvorene škole za 5-8 razred osnovne i 1-4 razred srednje škole, jer su to naši pioniri, kadeti i juniori.
Što vise osoba koristi prostor, prolaze, rekvizite, veća je šansa da dođe do zaraze. Gorica je jedan od klubova koji imaju svoj podcentar u Velikoj Mlaki koji bi bio pogodan za treniranje mladeži jer na tom objektu možemo osigurati potpuno odvojene uvjete za treniranje od prve momčadi ekipu i sve druge o čemu smo i uputili dopis kriznom stožeru i HNS.
Međutim, dopisom od 14.5. HNS je donio preporuku da nema treniranja za mladež do 10.6. tako da su ovo odgovori na pitanje o tome tko smije trenirati.
Pored toga, HNS je klubovima poslao i rad koji je objavljen u The Lancet (uz JAMA i New Engled Journal Medicine najznačajniji klinički časopis na svijetu) koji kaže da su djeca s COVID-19 u 28% slučajeva potpuno asimptomatska, a 47% ih ima iznimno blagu kliničku sliku (gotovo neprepoznatljivu) što govori samo po sebi sve. Dakle 30% potpuno asimptomatski, a ako se pribroji oni sa gotovo neprepoznatljivom kliničkom slikom govorimo o populaciji od blizu 80% djece koja gotovo da neće niti primijetiti da imaju COVID-19, a odraslima će predstavljati problem.
Uglavnom, poruka najmlađima je da još malo budu strpljivi.
Dok ovo pišem, situacija je malo bolja, nacionalni stožer donio je određene mjere popuštanja i prenio je odgovornost upravljanja situacijom u nogometu na radna tijela HNS.
Došlo je tzv. „novo normalno vrijeme“ u kojem i dalje moramo biti odgovorni jer će se u slučaju pojave bolesti mjere ponovo znatnije postrožiti i nastavak nogometnih aktivnosti došao bi u pitanje.
Već imamo primjera iz Njemačke gdje je prvi klub stavljen u 14 dnevnu karantenu i upitno je kako će se to odraziti na drugu njemačku ligu jer je dovedena u pitanje cijela regularnost natjecanja.
Činjenica je da je virus još tu i on je dio naše svakodnevnice. Opasnost nije nestala a svako opuštanje može biti jako loše za sve.
Nogometaši Gorice i nadalje treniraju u strogo kontroliranim uvjetima te se sustavno svakodnevno poduzimaju mjere da ne dođe do bilo kakvog narušavanja zdravstvenog stanja igrača i stručnog stožera.
Gorica ima zakazane i 3 kontrolne trening utakmice, 20.5. protiv Istre 1961 u gostima, 23.5. na Maksimiru protiv Dinama i 30.5. na domaćem terenu protiv Varaždina, čeka se još samo i odobrenje nacionalnog stožera sa uputama na prelazak u fazu 3.
Planirano je da prvoligaška karavana u ovom Corona vremenu kreće 30.5. utakmicama polufinala kupa dok bi 5.6. krenuo i nastavak prvenstvene sezone. Gorica prvu utakmicu igra u gostima protiv Slaven Belupa 6.6. u 19.00 sati a potom slijede gostovanja protiv Intera Zaprešić 11.6. i Osijeka 17.6. te domaća utakmica protiv Dinama 20.6.
Gorica kreće u borbu za poziciju koja vodi u UEFA natjecanja, nema predaje…