Prijava

Vaša prijava

FELJTON: MEĐUNARODNI TURNIR LIMAČA „ALPAS CUP GRADA VELIKE GORICE“ (1)

[]

Međunarodna sportska priredba koja je 2019.godine doživjela jubilarno 10. izdanje, bez sumnje spada u najveće sportsko-društvene i organizacijske domete kurilovečkog kluba u njegovoj novijoj povijesti. O tome više nego argumentirano svjedoče činjenice da je ovo turnirsko natjecanje dječaka u dobi 11 godina, kroz spomenutih 10 izdanja, na terenima SRC-a „Udarnik“ okupilo više od 6000 dječaka i djevojčica koji su branili boje 450 momčadi pristiglih iz 15 europskih zemalja te daleke Australije. Imena klubova sudionika kao što su Juventus, Sturm, GAK, Red Bull Salzburg, Austria, Sparta, Slavia, Legia, Hannover, Red Bull Leipzig, HSV, Hertha, Ferencvaros, Ujpest Dosza, Universitatea, Cluj, Pecs, Sporting, Crvena Zvezda, Partizan, Sarajevo, Željezničar, Olimpija, Maribor, Krško, Bayswater i Subiaco (Perth), uključujući sve hrvatske prvoligaše, zorno govore o kvaliteti turnira, njegovom renomeu i dignitetu, uslijed čega je isti registriran i priznat i od strane UEFA-e.

Termini odigravanja turnira od prve su godine vezani uz obilježavanje Dana hrvatske državnosti, 25. lipnja, a to je ujedno i termin koji podrazumijeva završetak nacionalnih prvenstava i natjecanja u svim europskim zemljama te otvara mogućnost dolaska klubova na turnir. Od prvog izdanja, 26.-27. lipnja 2010. godine, turnir je iz godine u godinu dosezao nove i više domete, kako u pogledu masovnosti klubova sudionika, tako i u pogledu njihove kvalitete. Tome je svakako pridonijela i odluka organizatora da klubovi sudionici nemaju obavezu uplate bilo kakve kotizacije, a nadasve ona po kojoj je organizator spreman snositi troškove smještaja za klubove iz inozemstva i udaljenijih krajeva Hrvatske. Stoga je i interes klubova za sudjelovanjem na turniru iz godine u godinu bivao sve veći, što je domaćina prisililo da u program turnira uvede i tzv. kvalifikacijski turnir. Isti je pak bio prilika i klubovima iz tzv. manjih sredina da pokušaju, osvajanjem jednog od prva četiri mjesta, ostvariti plasman u glavni turnir i tamo odmjeriti snage sa eminentnim europskim i hrvatskim klubovima. Na kvalifikacijskim turnirima u pravilu je sudjelovalo 20 momčadi, između kojih su 4 ostvarile plasman na glavni turnir i pridružile se brojci od 36 prethodno pozvanih momčadi. Tako se na glavnom turniru natjecalo 40 momčadi, a na cijelom turniru, uključujući kvalifikacijski, ukupno 56 momčadi. To je ujedno u dosadašnjoj organizaciji turnira bio i optimalni broj sudionika, koji podrazumijeva više od 700 dječaka u dobi 11 godina te oko 150 stručnih osoba u pratnji klubova.

Upravo ovakav veliki broj sudionika turnira, kao i podatak da mu je kroz 10 izdanja prisustvovalo više od 15000 gledatelja, najvećim dijelom roditelja djece koja se natječu, potvrđuju pozitivan gospodarski učinka ove međunarodne sportske priredbe s obzirom da su, u dane vikenda u kojima se turnir održava, smještajni kapaciteti na području Velike Gorice uglavnom popunjeni, a porast bilježe i različiti oblici potrošnje. Time i sam turnir, uz širu sportsku i društvenu vrijednost i opravdanost te promociju Grada Velike Gorice, Turopolja i Hrvatske, dodatno potvrđuje i svoju ekonomsku i gospodarsku razložnost.
Od prvog dana održavanja turnira u njegove tradicionalne pokrovitelje promovirali su se gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Već druge godine održavanja, vrijednost i perspektivnost turnira prepoznata je i u Hrvatskom nogometnom savezu koji također postaje neizostavnim pokroviteljem, baš kao što je to posljednjih godina i Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije te Turistička zajednica Grada Velike Gorice i Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice, a značajan donatorski doprinos pružile su mu tvrtke RO Termo i Poliklinika Avanti iz Velike Gorice. Vrijedan spomena i hvale je i doprinos većine velikogoričkih ugostiteljskih radnji, pizzeria, mesnica i pekarnica koje svojim materijalnim sponzorstvima olakšavaju cjelokupnu organizaciju turnira vezanu uz prehranu djece. Posebno treba istaknuti i razumijevanje Nogometnih saveza Zagrebačke županije i Velike Gorice koji su od prve godine održavanja turnira osigurali sudjelovanje mladih i perspektivnih sudaca bez ikakvih naknada i troškova.

Na kraju, naravno, treba spomenuti i domaćina i organizatora turnira, Nogometni klub „Kurilovec“ („Udarnik“), koji je zasigurno jedina sportska pa i društvena sredina, ne samo na području Turopolja već i mnogo šire, koja je u poziciji i mogućnosti organizirati međunarodni turnir ovako visokog nivoa i rejtinga. I pri tom njegovu cjelokupnu organizaciju, od prijema, smještaja i prehrane djece, satnice i rasporeda natjecanja, zapisničkog stola, sadržaja i ponude za gledatelje i goste, otvorenja turnira i proglašenja pobjednika, uz neizostavni vatromet, dovesti gotovo do – savršenstva. O tome svjedoče brojne pohvale i birane riječi trenera i predstavnika gotovo svih klubova koju su sudjelovali na turniru, nadasve onih iz inozemstva, a koje su zabilježene i na nizu video zapisa te se svode na zajednički nazivnik: „Ovo je daleko najbolje organizirani turnir na kojem smo do sada sudjelovali!“
Početkom tih prvih godina novoga, 21. vijeka, dogodila se velika ekspanzija i iskorak u kurilovečkoj nogometnoj školi, kako u kvantitativnom, tako i u kvalitativnom smislu. Klub je imao ukupno 237 registriranih igrača, tada najviše na području cijele Zagrebačke županije, a selekcije mlađih i starijih pionira ostvarile su plasman u prvu ligu, u društvo Dinama, Lokomotive, Zagreba, Intera… Usporedo s ovako sjajnim rezultatima, ukazala se potreba za novim i dodatnim iskorakom u radu i organizaciji škole pa se razmišljanje o turniru limača, dječaka u dobi 11 godina, nametnulo kao prioritetno. Te prve godine posegnulo se za „prepisivanjem“ jedne stare ideje, bar kada je ime turnira posrijedi. Naime, prema sjećanju na, klincima blisku i rado gledanu televizijsku emisiju „Turbo limach show“, ustoličen je turnir pod nazivom „Hypo limač cup“, naravno prema imenu banke koja je bila prvi sponzor i pokrovitelj. Sjećam se da je cijeli teren jednog trenutka bio prekriven plavim balonima sa logotipom spomenute banke. No, sjećam se i kako se te prve godine turniru odazvalo svega osam momčadi, s obzirom da je na području Turopolja tek nekoliko klubova imalo naraštaj limača. Stoga se već iduće godine posegnulo za širim krugom momčadi, s područja Zagreba, Zagrebačke te Sisačko-moslavačke županije, pa je brojka sudionika udvostručena. Godinu ili dvije potom turnir nije održavan, ali se u tom intermezzu sjelo za zajednički stol sa predstavnicima tvrtke Ve-Go sport d.o.o., Velika Gorica, inače zastupnicima sportske opreme marke „Alpas“ te su dogovoreni i udareni temelji budućeg – međunarodnog turnira limača „Alpas cup – Udarnik“.

I MEĐUNARODNI TURNIR LIMAČA „ALPAS CUP – UDARNIK 2010.“

Već je prvi turnir, odigran u dane posljednjeg lipanjskog vikenda, pokazao kako je riječ o vrlo ozbiljnom projektu kojem su se odazvale 32 momčadi, među njima i prvi gosti iz inozemstva – NK Maribor i SC Sturm Graz. Naslovom pobjednika prvog turnira okitili su se klinci iz GNK Dinama koji su u finalnoj utakmici nadigrali vršnjake iz Lučkog sa uvjerljivih 3:0, dok je u borbi za 3. Mjesto Lokomotiva bila još uvjerljivija kontra druge postave Maribor – 4:0. Najboljim igračem turnira proglašen je Karlo Darojković iz Dinama, golmanom Matija Bručić iz Lokomotive dok je Mark Grosse iz Sturma bio najbolji strijelac, a ovoj je momčadi pripalo i priznanje za fair-play. Dodjeli nagrada nazočio je i predstavnik HNS-a, sveprisutni gospodin Zorislav Srebrić

II MEĐUNARODNI TURNIR LIMAČA „ALPAS CUP – UDARNIK 2011.“

Odigran je 25. i 26. lipnja 2011. Godine i ponovo je okupio 32 momčadi, među kojima 11 hrvatskih prvoligaša, ali i eminentne klubove iz inozemstva – Ferencvaros, Ujpest, Sturm, Crvena Zvezda i Maribor.
Momčadi koje nisu uspjele proći dalje od osmine finala, po prvi put su nastavile natjecanje u tzv. „utješnom turniru“. U završnici tog turnira limači NK Croatie Sesvete pobijedili su vršnjake iz Ferencvarosa tek poslije izvođenja deveteraca (u regularnom dijelu 1:1), dok su 3. mjesto osvojili klinci iz Hrvatskog dragovoljca poslije pobjede nad vršnjacima iz Slaven Belupa 3:1.
Na glavnom je pak turniru Hajduk bio bolji od Osijeka 4:1 u borbi za 3. mjesto, dok je finalna utakmica između limača Dinama i Crvene Zvezde, odigrana pred 1500 gledatelja, završila zasluženom pobjedom „zagrebačkih modrih“ rezultatom 3:1. Bio je ovo ujedno i prvi službeni susret ovih dvaju klubova poslije pune 21 godine. Najbolji strijelac turnira bio je Jurica Bajić iz HNK Cibalia, a izabran je i „dream team“ turnira: Dominik Kotarski kao vratar (Dinamo) te igrači Filip Kosić i David Čolina (Dinamo), Aleks Rašković, Luka Marković i Jovan Ilić (Crvena Zvezda) te Mario Hanuljak (Osijek) i Leon Ernst Habib (Hajduk). Nagrade najboljima uručili su, između ostalih, Dean Klafurić, Vatroslav Mihačić, Zvonimir Soldo, Tamara Despot te Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velike Gorice i Rana Mahmud, vlasnica tvrtke koja proizvodi „Alpas“ opremu. Uoči proglašenja i podjele nagrade, sve prisutne na prepunoj velikoj ljetnoj taerasi kluba zabavljali su limači i limačice KUD-a „Šiljakovina“, plesna skupina „Megablast“ te, na vlastitu inicijativu, Daniel Šapi, limač Ferencvarosa koji je oduševio plesnom točkom uz pjesmu „Moon walk“ Michaela Jacksona. Veliki slap zlatnih konfeta potom je prekrio cijeli podij i sve nagrađene, dok su veselo ispijali – dječji šampanjac.

III MEĐUNARODNI TURNIR LIMAČA „ALPAS CUP – UDARNIK 2012.“

Zbog velikog interesa klubova za sudjelovanjem na turniru, uveden je i tzv. kvalifikacijski turnir koji je odigran 22. lipnja uz sudjelovanje 16 momčadi, među kojima su Samobor. Špansko, Croatia i Bjelovar ostvarili plasman na glavni turnir. Isti je odigran 23.-24.06.2012., sa još većim brojem klubova iz inozemstva: Ujpest, Red Bull Slazburg, Željezničar, Novi Grad, OFK Beograd, Crvena Zvezda, Sturm, GAK, Maribor, Slavia i Olimpija.
Naslovom pobjednika na utješnom turniru te su se godine okitili „petlići“i iz Crvene Zvezde, nadigravši u finalu vršnjake iz ljubljanske Olimpije sa uvjerljivih 4:0.
Od ostalih domaćih klubova zapaženi su bili nastupi Ponikvi i Trešnjevke, a kurilovečki će mališani turnir pamtiti po svojem prvom ogledu sa „bilim tićima“.
U glavnom turniru broncu su uzeli gosti iz Austrije, Red Bull, poslije tijesne pobjede nad malim Hrvatskim dragovoljcima.
O pobjedniku turnira odlučivao je dvoboj vječitih rivala, klinaca iz Zagreba i Splita.

FINALE: DINAMO – HAJDUK 4:3 – 11 m – (1:1)

SRC Kurilovec – gledatelja 1000. Vrijeme sunčano i toplo, teren vrlo dobar za igru. Sudac: Dalibor Meić. Pomoćni suci: Filip Matić, Petar Jerbić
Strijelci: 0:1 Jenjić (9 min.) 1:1 Janković (39. min)
DINAMO: David Večerić, Josip Mijatović, Patrik Braun, Antonio Marin, Karlo Mihoković, Nino Stojanović, Tomislav Krizmanić, Josip Vidović, Niko Janković, Patrik Prpić, Lovro Bičak, Ivica Vidović, Josip Palić, Karlo Prpić.
Trener: Danijel Erbežnik; Predstavnik kluba: prof. Igor Gabrijelić; Pomoćni trener: Ugo Klingor
HAJDUK: Sven Vojnović, Adrian Barišić, Stipe Vulikić, Luka Džaja, Antonio Petričić, David Iličić, Tino Lauš, Ivan Brnić, Bruno Jenjić, Luka Nedoklan, Roko Runje, Marin Ljubičić, Marko Livaja, Stipe Biuk.
Trener: Krešimir Režić; Predstavnik kluba: Miljenko Bikić; Doktor: Sven Nedoklan

Završna utakmica u kojoj su se sastali limači naša dva najeminentnija kluba, bila je „šlag na torti“ trodnevnog turnira na kojem je sudjelovalo 45 klubova sa više od 650 igrača iz sedam zemalja.
„Modri“ klinci u poluzavršnici su nadigrali vršnjake iz susjednog Hrvatskog dragovoljca (3:0), dok su „bili tići“ tek poslije izvođenje deveteraca (0:0) izbacili vrlo dobru momčad Red Bulla iz Salzburga.
Finalna je utakmica ponudila obilje borbenosti oba protivnika, kojoj su doprinijeli i roditelji malih Zagrepčana i Splićana, a svakako i borba za prestiž od koje nisu imuni ni jedanaestogodišnjaci naših vodećih klubova. Modri i bijeli klinci ponudili su niz vrhunskih poteza koji su rezultirali sa po dvije velike prigode na obje strane. Splićani su poveli poslije solo dionice Brune Jenjića koji iz kosa preciznim prizemnim udarcem pogađa mrežu Vidovića, a poravnanje je stiglo „pet do dvanaest“ poslije vrhunske minijature Nike Jankovića i euro-gola u desni gornji kut Vojnovićeve mreže.
Lutrija udaraca sa devet metara bila je dobitna za modre koji su sva tri udarca pospremili u Hajdukovu mrežu i tako treći puta za redom zasluženo osvojili naslov pobjednika ovog prestižnog turnira. (nastavak slijedi…)