Prijava

Vaša prijava

Rukomet svima”, rukomet za djecu i mlade – završna konferencija

[]

Na objavljeni natječaj Ministarstva demografije, obitelji i socijalne politike pod nazivom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”, prijavili su se projektom „Rukomet svima” rukomet za djecu i mlade i rukometaši HRK Gorica. Zadovoljili su uvjete natječaja i u prosincu 2018. s ministarstvom potpisali „Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava”. Projekt je trajao dvije godine, a uz potporu partnera Ženskog rukometnog kluba Udarnik ispunjeni su zacrtani ciljevi.

Projektom „Rukomet svima” rukomet za djecu i mlade potiče se bavljenje rukometom djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti na području Velike Gorice. Osigurava se oprema i provođenje športskih aktivnosti bez plaćanja članarine za ciljanu skupinu djece.

Organizacijom mješovitog turnira u Velikoj Gorici te sudjelovanjem na međunarodnom turniru podigli su svijest o važnosti uključivanja u zajednicu kroz šport bez obzira na socio-ekonomski status te su promovirali jednake mogućnosti za sve i suzbijanje bilo kojeg oblika diskriminacije. Projekt je imao i zdravstveni karakter, jer šport pozitivno utječe na zdravlje, Mens sana in corpore sano. Stjecanje novih motoričkih vještina i poboljšanje motoričkih sposobnosti pozitivno će utjecati na samopouzdanje djece i mladih.

Ciljane skupine projekta bila su djeca i mladi s nezaposlenim roditeljima, roditeljima korisnicima dječjeg doplatka, iz jednoroditeljskih obitelji ili obitelji s troje i više djece, nezaposleni mladi i studenti slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Treneri i osoblje dodatno se educiraju o načinima komunikacije s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti.

Na završnoj konferenciji održanoj jučer u vijećnici POU Velika Gorica uzvanike – a koji su bili u epidemiološko dozvoljenom broju i uz pridržavanje zadanih mjera – je pozdravio predsjednik Hrvatskog rukometno kluba Gorica Neven Karas. Pohvalio je nositelja projekta, tajnika kluba Hrvoja Pekeru, sve trenere koji su bili dionici projekta, te partnerski klub Udarnik. Pekera je ukratko prošao kroz etape i ciljeve projekta, istaknuvši da klub ima namjeru, ukaže li se prilika, opet ući u projekt za dobrobit djece i kluba u cjelini.

Nazočne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec, istaknuvši značaj šport za društvenu zajednicu i pohvalivši klub kao neprijepornog nositelja kvalitete velikogoričkog športa. Izvršenje ovog projekta dokaz je tome.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta, koji su uspješno ostvareni su:

  1. Uključivanje u rad HRK Gorica bez plaćanja članarine djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti
  2. Podizanje svijesti o važnosti uključivanja u zajednicu kroz šport bez obzira na socio-ekonomski status i promocija jednake mogućnosti za sve, te suzbijanje bilo kojeg oblika diskriminacije

Vrijednost projekta: 800.017,53 kn
Sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda 85% – 680.014,90 kn
Razdoblje provedbe projekta: Od 21.12.2018. do 20.12.2020.