Prijava

Vaša prijava

Poljoprivredni savjetnici iz Republike Poljske posjetili Distributivni centar za voće i povrće


U sklopu studijska putovanja „Prijenos znanja i inovacija u hrvatskoj poljoprivredi“, Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici posjetili su članovi Udruženja poljoprivrednih savjetnika poljske regije Malopolska. Uvodno ih je pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec, a potom je o ulaganjima Zagrebačke županije u selo i poljoprivredu govorio pročelnik Josip Kraljičković, dok je Distributivni centar predstavio njegov direktor Hrvoje Bunjevac.

Kolarec je rekao da je Distributivni centar, sa svojom ULO hladnjačom, jedinstveni primjer u RH, naglasivši pritom odličnu suradnju s Vladom RH, koja je dala pravo građenja Distributivnog centra na državnome zemljištu.

„Vrijednost ULO hladnjače Distributivnog centra je oko 27 milijuna kuna, od čega je 90 posto dobiveno iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj“, rekao je Kolarec, te dodao da vjeruje da će se gosti iz Poljske, upravo na primjeru Distributivnog centra, uvjeriti kako Županija brine o ljudima koji rade u poljoprivredi i za poljoprivredu.

Józef Kania s Poljoprivredno-ekonomskog fakulteta u Krakovu rekao je da je cilj studijskoga putovanja prikupiti saznanja kako se u Hrvatskoj odvija prijenos znanja, od znanstvenih institucija do poljoprivrednih proizvođača te kako se na poljoprivrednim gospodarstvima stvara dodana vrijednost poljoprivrednoga proizvoda.

„Veseli nas obilazak ovoga Centra kako bi se upoznali i s opskrbnim lancem u sektoru voćarstva“ rekao je Kania.

Gosti iz Poljske obići će i nekoliko gospodarstava koja se uz proizvodnju vina bave i seoskim turizmom. Tijekom protekla dva dana posjetili su zagrebački Agronomski fakultet, a susreli su se i s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.