Prijava

Vaša prijava

Trideseta godišnjica osnutka 153. brigade HV-a


Hrvatski branitelji s prostora Velike Gorice i okolnih općina obilježili su tridesetu godišnjicu osnutka 153. brigade HV-a.

„Priča o 153. brigadi priča je kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji. U listopadu 1991. osnovana je 10. brigada TO Velika Gorica. Bila je to prva oružana sila na ovim prostorima koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu iste godine brigada mijenja ime i postaje 153. brigada HV-a, te pod tim imenom djeluje do kraja rata“ na svečanosti u spomen-parku 153. brigade u Velikoj Buni podsjetio je Ivan Zagorac, predsjednik udruge pripadnika ove ratne postrojbe. Poručio je da je zadaća sviju nas čuvati i širiti istinu o Domovinskome ratu, a posebno čuvati uspomenu na poginule.

„Ratni put 153. brigade isprepleten je teškim borbenim zadaćama kroz koje je prošlo 5818 branitelja, od čega su 72 poginula“, rekao je Zagorac. S gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom potpisao je sporazum kojim se spomen-park, s novouređenim spomen-domom, predaje na upravljanje Udruzi pripadnika 153. brigade.

„Grad i brigada žive suživot teške povijesti, ponosa i dostojanstva. Ovim spomen-domom željeli smo ostaviti neizbrisiv trag na ono što je odredilo budućnost Turopolja i hrvatske države. Želimo da pokoljenja koja dolaze znaju kako je lijepo živjeti u miru i koliko je taj mir skupo plaćen“, rekao je Ačkar.

U ime ministra obrane prisutnima se obratio pukovnik Željko Perić, u ime ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, a u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik Krunoslav Katičić. Prisutan je bio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Lijepo je što je lokalna zajednica pronašla mogućnost ostaviti trajnu uspomenu na Domovinski rat kroz gradnju ovoga spomen-doma i uređenja spomen-parka. Vrijednosti Domovinskoga rata zauvijek trebaju biti sačuvane“, poručio je potpredsjednik Vlade.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec. Izjavio je da Županija ima izuzetno kvalitetnu suradnju s braniteljskim udrugama i da kroz Odbor za branitelje nastoji realizirati što više njihovih projekata i programa. „Branitelji su važan stup društva. I dalje će imati našu podršku“, izjavio je Kolarec.