Prijava

Vaša prijava

Dvadeset godina Udruge edukacijom protiv raka dojke


Prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce, čime se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

„Reprize nema! Život je samo jedan! Čuvajte se, pazite se. Svaka žena, svakoga mjeseca, može izdvojiti pet minuta za sebe“, naglašava Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Na ovogodišnji Dan ružičaste vrpce Udruga je obilježila dvadesetu godišnjicu svojega humanitarnog rada.

„Na poticaj naše udruge Zagrebačka županija je prva u Hrvatskoj kupila mobilni mamograf, prva smo udruga s prostora županije koja je dobila europska sredstva (za projekt Misli na sebe - samo rano otkriveni rak dojke uspješno se liječi; op.a.)..., održali smo se 20 godina i to dovoljno govori da smo činili dobro“, ispričala je Đ. Dehin.

Proslava dvadesete obljetnice Udruge upriličena je u Velikoj Gorici, snimanjem milenijske fotografije, potom i prigodnim govorima. Zamjenik župana Ervin Kolarec rekao je da Županija snažno podupire rad ove Udruge, i financijski i na svaki drugi način, a tako će, obećao je, biti i ubuduće. Prisutna je bila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. Đurđa Dehin je rekla da je u proteklih 20 godina raznim programima bilo obuhvaćeno preko 65.000 žena.

„Uz mamografiju, omogućili smo ženama i ultrazvučne preglede i denzitometriju, a ono što smatram izuzetno bitnim jest edukacija djevojaka u srednjim školama. Svake godine educiramo djevojke završnih razreda o pravilnom samopregledu dojke, jer ne kaže se uzalud da je svaka bolest izlječiva ako je rano otkrivena“, poručila je Đurđa Dehin.