Prijava

Vaša prijava

Zadrugari u berbi jabuka


Zadrugari desetak učeničkih zadruga sudjelovali su protekloga vikenda u berbi jabuka, u voćnjaku Učeničke zadruge „Jabuka“ OŠ Milke Trnine u Križu. Ova zadruga, kaže ravnatelj škole Zlatko Hasan, jedinstvena je u nas.

„Sve poslove u voćnjaku, osim prskanja, obavljaju zadrugari. Škola ima 420 učenika, od kojih je sto zadrugara“, kaže Hasan. Dodaje da je OŠ Milke Trnine postala prepoznatljiva, puno šire od Zagrebačke županije, upravo po svom voćnjaku. Prostire se na nešto više od jednog hektara i u njemu je oko 1100 stabala jabuke, najviše idareda. Namjera je da kroz nekoliko narednih godina u voćnjaku bude što više starih sorti jabuke. Njihova sadnja počela je lani, u sklopu projekta U našem voćnjaku stara jabuka cvate. Ove jeseni već su ubrani prvi plodovi.

„Upravo se stare sorte uklapaju u naš proces prelaska u ekološku proizvodnju. Sadit ćemo ih nekoliko idućih godina“, kaže Vlado Novosel, voditelj zadruge. Ravnatelj Hasan dodaje da su jabuke uzgojene u školskom voćnjaku i sada gotovo pa ekološke, jer se tek neznatno prskaju i to biorazgradivim sredstvima.

U dobroj godini u voćnjaku se ubere oko 20 tona jabuke i proizvede oko 10.000 litara prirodnog soka. Škola ima liniju za preradu jabuke u sok, a u suradnji s OŠ Petrinja radi i čips od jabuke.

„Nemamo problema s plasmanom, većina škola s područja županije kupuje od nas jabuku za svoju školsku kuhinju. Kako jabuke beremo tako ih i prodajemo“, kaže Hasan.

Osim što su brali jabuke, zadrugari su u Križu sudjelovali u radionicama njezine prerade - u sok i chutney. U ime Županije pozdravio ih je Vjeran Štublin, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za odgoj i obrazovanje.

„Županija potiče zadrugarstvo kao vid druženja djece i njihove edukacije za budući život. Kroz zadrugarstvo uče o radu i odgovornosti, a upoznaju se i s osnovama poslovanja“, rekao je Štublin.