Prijava

Vaša prijava

Prije 150 godina Ivanić-Grad dobio status grada


Prije 150 godina, ukidanjem Vojne krajine, Ivanić-Grad je dobio status grada. Obljetnica je proslavljena svečanom sjednicom Gradskoga vijeća na kojoj su, uz prigodne govore, dodijeljena javna priznanja Grada. Primili su ih Matea Hušnjak, Goran Maričić, Marina Kovač, Slavica Janković, Zoran Ožetski, Ana Gašparović, Jasmina Havranek, Paula Novina i Biciklistički klub „Ivanić“.

U prigodnome govoru, gradonačelnik Javor Bojan Leš je rekao da je kroz proteklih 150 godina u Ivanić-Gradu bilo mnogu dobrih, marljivih i pametnih ljudi koji su radili za boljitak zajednice. Rekao je i da je, sagledavajući učinjeno u proteklih desetak godina, posebno ponosan na dvije nove gradske institucije - muzej i visoko učilište.

„Važnost muzeja vidjet će se tek u godinama ispred nas. Radi se o instituciji koja će brinuti o našoj baštini i nasljeđu. Zahvala Udruzi prijatelja prirode čijom je inicijativom cijela priča oko muzeja i pokrenuta. Druga stvar na koju sam ponosan je Visoka škola Ivanić-Grad koja, iako dočekana sa skepsom, danas ima svoju samostalnost i opstojnost. Imamo 120 studenata, kroz pet-šest godina imat ćemo ih 500, možda i više. Povijesno gledano, u vremenima koja dolaze ostat će zabilježen dan kada je visoko školstvo došlo u naš grad. Malo je gradova, veličine Ivanić-Grada, koji se mogu pohvaliti ovakvom ustanovom“, rekao je Leš. Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Željko Pongrac.

Obljetnicu dobivanja statusa grada Ivanićanima su čestitali izaslanik predsjednika Sabora Krunoslav Katičić i izaslanik predsjednika Vlade RH Dražen Bošnjaković, a u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Damir Tomljenović. Bošnjaković je rekao da je zadnjih sedam-osam godina Ivanić-Grad doživio preporod i promijenio svoju vizuru, a Katičić da za uspješan razvoj treba imati sposobna tijela lokalne uprave. I Tomljenović je rekao da je Ivanić-Grad zadnjih godina doživio uzlet.

„Na čelu Grada je čovjek koji ima viziju i zato se Ivanić-Grad i može razvijati. Danas su druga vremena, osoba koja vodi gradsku upravu mora imati dobre projekte i znanje, mora znati kako povući europski novac“, rekao je Tomljenović, dodavši da je namjera Županije dodatno osnažiti Razvojnu agenciju kako bi pomogla gradovima i općinama u povlačenju izdašnih sredstva iz EU fondova. Ustvrdio je da će Županija i dalje biti podrška i oslonac Ivanić-Gradu.

Svečanu sjednicu Gradskoga vijeća upotpunio je nastup Folklornog ansambla Lado.