Prijava

Vaša prijava

Počelo uređenje poučne staze „Upoznajmo šumu“


Počelo je uređenje poučne staze „Upoznajmo šumu“, koja prolazi Park-šumom Stražnik u Samoboru. U duljini 334 metra rekonstruirat će se i obnoviti postojeća pješačko-planinarska staza, uz koju će se urediti odmorišta i postaviti edukativne interpretativne ploče. Sagradit će se i promatračnica, ujedno i prostor za interpretativne sadržaje, a po potrebi i sklonište u slučaju vremenskih nepogoda. Kako je pojasnio njezin projektant - Darko Stresec, staza prati konfiguraciju terena, dio nje imat će obilježje šumskoga puta, a dio će biti, kao dodatna atrakcija, izdignut na drvene stupove iznad površine zemlje.

Vrijednost radova iznosi oko 830.000 kuna, od čega je 77% dobiveno kroz Program ruralnoga razvoja RH (Mjeru „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“), 13% posto su sredstva državnoga proračuna, a 10% je osigurala Javna ustanova „Zeleni prsten“, nositelj projekta.

„Ovim projektom omogućit ćemo lokalnoj zajednici povratak u prirodu. Vjerujem da će staza postati omiljeno mjesto za šetnju i Samoborcima i Zagrepčanima koji rado dolaze u ovaj kraj“, rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Tatjana Masten Milek. Kao park-šuma Stražnik je zaštićen 1970. godine.

Današnjem početku uređenja poučne staze „Upoznajmo šumu“, uz ostale, prisustvovao je i Amarildo Mulić predsjednik Udruženja „Parkovi Dinarida“. Mrežu „Parkovi Dinarida“ čini  90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.