Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija i Grad Zaprešić domaćini sastanka Vlade RH sa županima


Zagrebačka županija i Grad Zaprešić danas su bili domaćini sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, koji je održan u Zaprešiću. Među ostalim, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

„Vjerujem da je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada, a od našeg zadnjeg susreta mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta“, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

“U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za razvoj i stojimo na raspolaganju svim županijama kako bismo pomogli i podržali njihove projekte. Usvojili smo sve strateške dokumente na vrijeme te smo postavili financijski okvir za napredak i razvoj. Sada krećemo u fazu gospodarskog oporavka, a zajednički strateški cilj je članstvo u Schengenu i Eurozoni. Osim toga, moramo iskoristiti priliku koju nudi 25 milijardi eura bespovratnih europskih sredstava koje su nam na raspolaganju za razvoj Hrvatske u idućih deset godina”, poručio je Plenković dodavši da nakon gotovo dvije godine borbe s pandemijom imamo više zaposlenih nego pretkrizne 2019., dok je nezaposlenost na 7 posto.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je Vladi na podršci Zagrebačkoj županiji na svim dosadašnjim projektima, a posebno je istaknuo projekt Rimac. „Milijarda i pol kuna iz Nacionalnog plana oporavka odobrena je za investiciju upravo u našoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila, nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Uz to, tvrtka Rimac automobili ove godine započela je izgradnju 200 milijuna eura vrijednog kampusa, čime ne samo Zagrebačku županiju, već i Republiku Hrvatsku pozicioniraju na automobilsku kartu svijeta“, naglasio je Kolarec.

„Kako bi održala gospodarstvo na dosadašnjoj razini, Županija je dala svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine – 24 milijuna kuna“ rekao je Kolarec, istaknuvši pritom da je zasigurno najveći i najkompleksniji projekt pred nama – obnova od potresa.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić pohvalio je strategijski pristup Vlade koji utječe na kvalitetu života u lokalnoj zajednici. „Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj“, ustvrdio je.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako iz radne atmosfere u suradnji s Vladom proizlaze mnogi projekti. „Kako na lokalnim nivoima, tako i preko regionalne razine, a i u kontekstu Vlade, slijedimo zajednički cilj, a to je bolji i kvalitetniji razvoj općina i gradova te zajednice u cjelini“, zaključio je Turk.