Prijava

Vaša prijava

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu


Više od 10.000 tona soli i 7.000 mᶟ sipine te 58 strojeva osigurano je za uspješno provođenje radova održavanja cesta u zimskom razdoblju na području Zagrebačke županije – rečeno je danas prilikom smotre Zimske službe Zagrebačke županije koja je spremna na nadolazeću zimu.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2022. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka pojasnio je kako je za spomenute ceste osigurano 5.000 tona soli i 5.000 mᶟ sipine te je apelirao na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama. „Cilj je da naši stanovnici budu zadovoljni i da sezonu završimo sa što manje prometnih nesreća“ – poručio je Landeka.

Na području Zagrebačke županije nalazi se i 460 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti) za koje su nadležne Hrvatske ceste, a za njihovo održavanje osigurano je  5.700 tona soli te 2.030 m³ sipine.

Radove zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić-Grad). 

„Kroz ovih 7 mjesta pripravnosti za potrebe zimske službe raspolažemo s ukupno 58 u potpunosti opremljenih vozila. To znači da u prosjeku jedno vozilo održava manje od 30 km ceste, što je na razini prethodnih godina“, rekao je direktor Županijskih cesta Tomislav Bačanek dodavši da je u tijeku i postavljanje 1000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane 'pahulje', više od 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova.

„Građani se ne moraju brinuti hoće li ceste biti prohodne i osposobljene u zimskim uvjetima. Sve službe su spremne, a ja apeliram na naše stanovnike da vožnju prilagode zimskim uvjetima na prometnicima jer u pitanju su ljudski životi, a s time se ne isplati kockati“, istaknuo je zamjenik župana Damir Tomljenović dodavši da  Županija i proračunom za 2022. godinu predviđa dodatna sredstva za ŽUC.

Inače, ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od  5:00 do 20:00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod prosječnog sniježenja, te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod iznadprosječnog sniježenja. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.