Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija


Brodsko-posavska županija bila je domaćin sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se raspravljalo o aktualnostima u obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu.

Na sjednici je o važnosti rada na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koja je nužna za poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici diljem Hrvatske govorio predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić. „Od travnja do studenoga održana su četiri sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Vlade vezano uz procjepljivanje građana, Mehanizam za oporavak i otpornost, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora“, rekao je Marušić.

Govoreći o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Županije skrbe o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u izgradnju kapitalnih projekata, dogradnje, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja u raspravi je sudjelovala ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac. „Nećemo ići u izmjene već u donošenje potpuno novog Zakona o odgoju i obrazovanju upravo kako bismo 'pomirili' sve ono što se možda u proteklom periodu događalo,  a tiče se ne samo upravljačkih prava nego i djelovanja odgojno-obrazovne ustanove, sukladno javnim politikama koje se donose na temelju onoga što jedinice lokalne, odnosno, regionalne samouprave u svom djelokrugu rada imaju“, rekla je Šerepac.

U nastavku sjednice razgovaralo se o javnom linijskom prijevozu te je predloženo da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama.

Također, bilo je riječi i o izmjenama Zakona u zdravstvu kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu te je predstavljen Program rada Hrvatske zajednice županija za 2022. godinu s naglaskom na jačanje suradnje s resornim ministarstvima i institucijama koja će direktno utjecati na poboljšanje uvjeta života građana. Istaknuta je i važnost međunarodne suradnje kroz europske asocijacije koja omogućuje direktnu primjenu europskih praksi na domaćem zakonodavstvu.

U ime Zagrebačke županije na sjednici su sudjelovali zamjenik župana Ervin Kolarec i pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić.