Prijava

Vaša prijava

Obilježavanje Dana borbe protiv AIDS-a


Povodom 1. prosinca – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, školske liječnice Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije održat će predavanja za učenike na temu prevencije spolno prenosivih bolesti.

Edukacije će se održavati u svim gradovima Zagrebačke županije za po jedan osmi razred osnovne škole i jedan prvi razred srednje škole od 29. studenoga do 3. prosinca, a radi se o edukaciji u sklopu Programa prevencije spolnih bolesti kojeg već desetak godina provodi Zavod, a sufinancira Zagrebačka županija.

„Odaziv škola i povratne informacije učenika su svake godine iznimno dobre što nam daje poticaj za nastavak i unapređenje ovog programa“, rekla je doktorica Adriana Juriša, voditeljica Programa.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana protiv AIDS-a je „Zaustavimo nejednakosti. Zaustavimo AIDS.“ Naime, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na sve veće nejednakosti u dostupnosti zdravstvene zaštite vezane za HIV infekciju, a situacija se dodatno pogoršala uz pandemiju koronavirusa. Dostupnost zdravstvenog sustava kroničnim bolesnicima, pa tako i onima sa HIV-om, je smanjena, a minimaliziranje socijalnog kontakta utječe na edukaciju, pogotovu onu koja se provodi sa djecom i mladima gdje je socijalna interakcija od velike važnosti za uspjeh edukacije.

Inače, u 2020. godini u svijetu je bilo 37,7 milijuna ljudi koji žive s HIV-om.  Procjenjuje se da je oboljelih od HIV-a u Europi u 2020. godini bilo 2,6 milijuna, od čega je 64% oboljelih primalo terapiju. Novooboljelih je u 2020. godini bilo 170 000, a umrlih od HIV-a 40 000 što je za 6,3% više nego u 2019. godini.

Naša zemlja spada u zemlje s niskim rizikom od zaraze HIV-om u općoj populaciji. Svake godine imamo oko stotinjak novih slučajeva.