Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija


23. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija održana je danas putem Zoom aplikacije, a u ime Zagrebačke županije sudjelovali su predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović i zamjenik župana Ervin Kolarec.

Na sjednici je podneseno Izvješće o radu Hrvatske zajednice županija u 2021. godini, donesen je Program rada te Financijski plan za 2022. godinu. Članovi Skupštine također su prihvatili i Plan zaduživanja i otplata Hrvatske zajednice županija u 2022. godini, kao i Plan nabave te Odluku o visini članarine za članice HZŽ-a.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić predstavio je aktivnosti planirane za 2022. godinu. HZŽ planira najmanje tri sjednice Izvršnog odbora, jednu sjednicu Skupštine Hrvatske zajednice županija, jednu sjednicu Nadzornog odbora te petnaest sastanaka radnih skupina Hrvatske zajednice županija. Očekuju se i dva sastanka župana s Vladom Republike Hrvatske.

Nadalje, radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije te će se sudjelovati u radu stručnih skupina ministarstava za izradu nacrta zakona i drugih propisa. Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, HZŽ će nastaviti suradnju s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR).

Predsjednik Marušić najavio je i nastavak suradnje s partnerskim institucijama – Vladom Republike Hrvatske, Udrugom gradova, Hrvatskom zajednicom općina, Državnom školom za javnu upravu, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Agencijom za odgoj i obrazovanje, uredom Povjerenika za informiranje, Državnim zavodom za statistiku, Zakladom Konrad Adenauer, Savezom društava Naša djeca, itd.