Prijava

Vaša prijava

Pomoć ukrajinskim izbjeglicama u prihvatnom centru Rakitje


Od samog početka ukrajinske krize članovi interventnog tima Društva Crvenog križa (DCK) Zagrebačke županije te liječnički timovi iz ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru aktivno su uključeni u pružanje pomoći izbjeglicama iz te ratom pogođene zemlje.

U Hostelu Rakitje, koji je prenamijenjen u prihvatni centar izbjeglica za područje Zagrebačke županije, do sada je smješteno nekoliko ukrajinskih obitelji kojima je na raspolaganju Služba traženja, humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška koju pružaju timovi DCK-a za pružanje psihosocijalne pomoći. Također, sve pristigle ukrajinske izbjeglice su po dolasku u Hostel Rakitje testirane brzim antigenskim testom na COVID-19 te je utvrđeno njihovo opće zdravstveno stanje. U prihvatnom centru dežuraju medicinske sestre, a po potrebi dolazi liječnik.

„Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa ima ključnu ulogu u prihvatu izbjeglica koje pristižu iz Ukrajine u Hrvatsku. Svi koji dođu u prihvatne centre, ali i svi koji se prijave, a smješteni su u privatnim objektima, Služba traženja evidentira i ti podaci se koriste u slučaju razdvajanja članova obitelji, što se nažalost često događa u oružanim sukobima“, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta pozvavši pritom sve ukrajinske građane da se, ako to već nisu učinili, upute u najbliže društvo Crvenog križa kako bi ih evidentirala Služba traženja te im se ponudila potrebna humanitarna pomoć.

„Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje jer može pomoći u kasnijem procesu integracije izbjeglica u društvo“, istaknula je Sopta dodavši da prijava Službi pomaže i uspostavljanju komunikacije kada izbjegle osobe same nisu u mogućnosti to učiniti.

 

Kontakti gradskih društava Crvenog križa s područja Zagrebačke županije nalaze se na linku: https://dck-zagrebacka-zupanija.hr/gradska-drustva-crvenog-kriza-zagrebacke-zupanije/.

Svi koji su voljni ponuditi privatni smještaj mogu to učiniti na e-mail: rcz.zbrinjavanje@mup.hr.

 

 

 

 


Županijsko Natjecanje iz kemije