Prijava

Vaša prijava

Ekološka akcija „Sava kojoj pripadamo“


U Rugvici je, u organizaciji Turističke zajednice ove općine, održana akcija čišćenja obala rijeke Save. Upriličena u prigodi Dana planeta Zemlje (obilježava se 22. travnja) u akciji „Sava kojoj pripadamo“ sudjelovali su učenici osnovne škole, članovi raznih udruga, članovi Sindikata umirovljenika... Prije početka čišćenja program su izveli polaznici dječjeg vrtića.

„Ovo nije akcija kojom ćemo očistiti našu rijeku i njezine obale, ali je akcija koja šalje poruku. Želimo podići svijest naših stanovnika da paze na ljepote koje imamo. Naši roditelji nama su ostavili tu ljepotu, a mi se moramo truditi da to ostavimo našoj djeci i usput ih naučiti kako se ponašati prema okolišu“, rekao je načelnik Rugvice Mato Čičak. Rekao je da zbog manjeg broj neodgovornih pojedinaca i neposredne blizine Zagreba i na području ove općine ima divljih deponija otpada.

„Ljudi na ružan način odlažu otpad, a imamo reciklažno dvorište koje prihvaća sve vrste otpada. I to potpuno besplatno“, ustvrdio je Čičak. Pozvao je i druge lokalne sredine kroz čije područje prolazi Sava da se uključe u akcije „vraćanja života na rijeku“. U akciji čišćenja obala rijeke sudjelovao je i zamjenik župana Damir Tomljenović, a podršku je dala i direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

„Ovakve akcije pokazuju da postoji velika briga za očuvanje prirode. Zagrebačka županija je zeleni prsten oko grada Zagreba, s ogromnim potencijalom prirodne baštine“, izjavila je Alilović. Zamjenik Tomljenović podsjetio je na natječaj za ekološke udruge, kojim Županija pomaže njihov rad, ali i opredjeljenje Županije za razvoj ekološke poljoprivrede.

„Ekološke proizvodnje nema bez čiste okoline“, rekao je Tomljenović. I on je izrazio zadovoljstvo što su se u akciju „Sava kojoj pripadamo“ uključili i najmlađi.

„Veseli me što vidim ovako veliki broj djece, ona očito znaju zašto su ovdje. Sve to radimo zbog njih, moramo ih naučiti da prirodu treba čuvati“, rekao je Tomljenović.