Prijava

Vaša prijava

Obilazak radova na izgradnji Centra za pružanje socijalnih usluga u Vrbovcu


Nakon što su krajem prošle godine počeli radovi na izgradnji Centra za pružanje socijalnih usluga u Vrbovcu, danas su gradilište obišli zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko. Tom prigodom ravnateljici Mucko uručen je dodatak Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta „To mi treba“ kojim Zagrebačka županija sufinancira troškove izgradnje ovog Centra s 995 tisuća kuna, a Grad Vrbovec s 1 milijun kuna.

Kada bude izgrađen, Centar će omogućiti stvaranje uvjeta za prevenciju i odgađanje institucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom na području grada Vrbovca i okolnih općina Dubrave, Gradeca, Rakovca, Farkaševca i Preseke. Vrijednost ovog projekta je oko 17,5 milijuna kuna, a glavnina novca, gotovo 15 milijuna kuna, osigurana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Zbog poskupljenja građevinskog materijala vrijednost projekta je porasla s 15 na 17,5 milijuna kuna stoga su Županija i Grad, svjesni značaja ovog projekta za zajednicu, odlučili potpisati dodatak Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta 'To mi treba' kojim Zagrebačka županija sufinancira troškove izgradnje ovog Centra s 995 tisuća kuna, a Grad Vrbovec s 1 milijun kuna“, rekao je Tomljenović dodavši da je Zagrebačka županija itekako svjesna problema osoba treće životne dobi, koliko je teško doći do adekvatne njege i pomoći, a dodatni problem je manjak smještajnih kapaciteta koji su također poskupjeli i tako mnogima postali nedostupni.

„Ova završna faza projekta sigurno ne bi bila moguća bez pomoći Zagrebačke županije i Grada Vrbovca, naših partnera u ovom projektu, kojima upućujem veliku zahvalu“, rekla je Mucko uz nadu da će dovršeni objekt vrlo brzo pokazati svoju važnost u zajednici. „Jako je važno da smo objekt smjestili u sam centar Vrbovca jer je on na taj način dostupniji i starijima, ali i mladima“, naglasila je Mucko.

Naime, projekt obuhvaća izgradnju i opremanje objekta za pružanje usluge pomoći u kući i za pripremu gotovih obroka za 70 korisnika, pružanje usluge boravka za 40 starijih i nemoćnih osoba te dvije dvokrevetne stambene jedinice za organizirano stanovanje 4 deinstitucionalizirana korisnika. U sklopu projekta planira se i nabava vozila za pružanje usluge prijevoza za korisnike Centra i dostavu gotovih obroka.

„Živimo u izazovnim vremenima u kojima cijene divljaju. Drago mi je da su se Grad i Županija uključili da pomognemo Crvenom križu i napravimo ovu hvalevrijednu zgradu“, rekao je Kralj napomenuvši da je ovo jedan od tri objekta socijalne namjene koji se grade na području Vrbovca.