Prijava

Vaša prijava

Pola stoljeća jaskanskog Udruženja obrtnika


Pedesetu obljetnicu proslavilo je Udruženje obrtnika Jastrebarsko. Okuplja oko 630 obrtnika s područja Jastrebarskog i susjednih općina - Klinča Sela, Pisarovine, Krašića i Žumberka.

„Od dječjih bolesti prije 50 godina do stabilne osobe u najboljim godinama“, tako je pola stoljeća Udruženja, za prigodne svečanosti, sažeo njegov predsjednik Stipe Bučar. Posebno je zahvalio osnivačima Udruženja koji su početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, rekao je, shvatili da se udruživanjem i zajedničkim radom može pridonijeti boljitku rada obrtnika i olakšati njihovo poslovanje.

U ime Županije svečanosti je prisustvovao Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove Europske unije. Rekao je da Županija nastoji biti partner obrtnicima.

„U proteklih 50 godina bilo je i lijepih i teških trenutaka. I sada su pred nama izazovna, nepredvidiva vremena. No siguran sam da ćete - kao što ste to činili i do sada, ulagati u nova znanja i nove tehnologije, i opstati. I biti svima nama na ponos“, rekao je Fašaić, dodavši da Županija nastoji potaknuti i mlade da uđu u svijet poduzetništva. Pritom je istaknuo projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, koji je u provedbi i kojim će se do kraja 2023. dograditi srednje strukovne škole u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu, te opremiti najmodernijom tehnologijom i strojevima Industrije 4.0.

Fašaić je također podsjetio da Županija subvencionira i kamatu poduzetničkih kredita, a obrtnicima pomaže i prilikom nabave opreme kako bi povećali svoju konkurentnost na tržištu.

Pedesetu obljetnicu rada Udruženja obrtnicima su također čestitali gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić i izaslanik predsjednika HOK-a Damir Židanić.

U sklopu proslave, u podrumu negdašnje žitnice u perivoju dvorca Erdödy postavljena je izložba „Tradicionalno obrtništvo jaskanskog kraja“, dok je u samom perivoju održan obrtnički sajam i sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“.