Prijava

Vaša prijava

Praktični dio edukacije o razvoju ekološke poljoprivrede održan u Gradišću


Nakon što je u travnju ove godine održan teorijski dio edukacije poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije u sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030., sada se održao i praktični dio i to u austrijskoj pokrajini Gradišće.  

Uz poljoprivredne proizvođače, na edukaciji su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te resornog županijskog upravnog odjela, a praktični dio edukacije održan na najuspješnijim ekološkim gospodarstvima.

Sudionike edukacije uvodno su pozdravili predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich i direktor Otto Prieler, a obuhvatila je sve najvažnije grane poljoprivredne proizvodnje, od ratarske proizvodnje, preko proizvodnje voća, povrća i različitih specijalnih kultura do uzgoja stoke i to goveda u sustavu krava-tele, muznih ovaca i ekološkog pčelarstva.

Na primjerima dobre prakse, kroz interaktivnu raspravu s predavačima, razmotreni su različiti aspekti razvoja ekološke proizvodnje u Gradišću koja je vodeća ekološka regija u Austriji i jedna od najuspješnijih u Europskoj uniji te usvojeni modeli za budući razvoj ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji.

Inače, austrijska pokrajina Gradišće u posljednjih dvadesetak godina udeseterostručila je broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.