Prijava

Vaša prijava

Traminac Josipa Rajakovića najbolje vino kontinentalne Hrvatske


Traminac Josipa Rajakovića iz Krašića, izborna berba prosušenih bobica, berba 2019., šampionsko je vino 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane protekloga vikenda u Svetom Ivanu Zelini. Rajaković je za svoj traminac dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno predikatno vino kontinentalne Hrvatske i šampionsko priznanje za najbolje ocijenjeno vino Zagrebačke županije.

Na ovogodišnjoj izložbi ocijenjena su 374 vina. Najviše je bilo graševina.

Unazad nekoliko godina, u sklopu Izložbe vina kontinentalne Hrvatske dodjeljuju se i priznanja za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije. Uz šampionski traminac, Josip Rajaković je dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino Zagrebačke županije - pjenušac Grünwald Lucija, berba 2020. - i nagradu za najbolje ocijenjeno vino iz posljednje godine berbe - izborna berba prosušenih bobica traminca. Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije je graševina Andrije Korenike iz Vrbovca, berba 2021., najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera traminac Borisa Mahača iz Dugog Sela, berba 2021., a najbolje ocijenjeno crno vino cabernet sauvignon OPG-a Vina Župančić iz Samobora, berba 2019. Nagrade najuspješnijim vinarima Zagrebačke županije uručili su pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković i zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Ako na nešto možemo biti ponosni, to su naši vinari. Ponosni smo na njihovo napredovanje i sve kvalitetnija vina. Sve ono što smo u njih uložili višestruko su vratili. Našim mjerama pratimo ih kroz sve faze njihove proizvodnje“, rekao je Tomljenović, dodavši da se i mjerama Županije i resornoga ministarstva potiču mladi ljudi da ostanu na ruralnom prostoru i nastave razvijati vinogradarstvo i vinarstvo.

Nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina primila je Vinarija Puhelek-Purek, dok je nagrada za doprinos razvoju ekološkog vinogradarstva uručena OPG-u Ivana Antuna Čegeca, za zweigelt berbe 2021.