Prijava

Vaša prijava

Izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja


U Sportskom parku u Kloštru Ivaniću održana je 23. županijska i 18. državna izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja i konjskih zaprega na kojoj je četrdeset uzgajivača iz šest županija prikazalo više od šezdeset grla pasmina hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i Općine Kloštar Ivanić, a u ime Zagrebačke županije otvorio ju je zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Zagrebačka županija izrazito brine o svom ruralnom području i želi ga osnažiti“, rekao je Tomljenović dodavši da Županija za uzgoj tradicionalnih pasmina izdvaja 500 kuna godišnje po grlu. „Nadam se da će netko nastaviti tradicionalni uzgoj ovih divnih pasmina za što je potrebno izrazito puno brige, znanja i ljubavi“, rekao je Tomljenović.

Izložena grla ocjenjivana su u tri kategorije: pastusi, kobile i omice. Najbolje ocjenjena grla hrvatskog hladnokrvnjaka su pastuh Zvonka Pavlića iz Okešinca, kobila Brune Kosara iz Potoka i omica Katarine Mihalinec. Najbolje ocjenjena grla hrvatskog posavca su pastuh Patrik Miroslava Carena iz Žirčice, kobila Lasta vlasnika Slavka Kožića iz Kloštra Ivanića te omica Cveta vlasnika Stjepana Kozina iz Kloštra Ivanića.

Među trinaest zaprega, Povjerenstvo za odabir najljepšom je proglasilo zapregu hrvatskih hladnokrvnjaka Brune Kosara  iz Potoka, drugo mjesto pripalo je kloštraninu Slavku Kožiću sa zapregom hrvatskih posavca, a treće mjesto Slavku Juriću iz Čigoča sa zapregom hladnokrvnjaka.

Predsjednica Povjerenstva, ujedno i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Martina Glasnović tom je prigodom izjavila: „Ovom izložbom Zagrebačka županija i općina Kloštar Ivanić potvrdile su kvalitetan uzgoj hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka na svom području, kako s brojem sudionika, tako i rezultatima ocjenjivanja prikazanih grla.“

Organizator izložbe je bila Općina Kloštar Ivanić u suradnji sa Središnjem savezom udruga uzgajivača hrvatski hladnokrvnjak i Središnjem savezom uzgajivača konja hrvatski posavac.