Prijava

Vaša prijava

Žetvena svečanost u Klokočevcu Samoborskom


Na imanju obitelji Jednar u Klokočevcu Samoborskom održana je manifestacija Žetvena svečanost koju već dvanaestu godinu organizira samoborska udruga Etno fletno. Prikazu narodnih običaja i tradicionalne žetve prisustvovala je u ime Zagrebačke županije predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Djelovanje udruge Etno fletno u očuvanju samoborskih običaja svakako nadilazi i sam Samobor, značajno je i za Zagrebačku županiju“, rekla je Glasnović ukazavši pritom na značaj domaće hrane i namirnica domaćih OPG-ova. „Domaća hrana ne može se usporediti s onom kupovnom. Ona je puna okusa i zdravlja“, naglasila je Glasnović uz čestitke Udruzi i domaćinu, obitelji Jednar, na čuvanju tradicije i njegovanju običaja ovog kraja.

Zadovoljstvo održanom manifestacijom izrazila je i njezina predsjednica Marija Lindić koja je naročito istaknula važnost uključivanja mlađih naraštaja u ovakva događanja. „Ove godine smo učlanili dosta djece i mladih od kojih se mnogi prvi put susreću s ovakvim običajima“, rekla je Lindić pohvalivši pritom cjelogodišnji trud i rad članova Udruge te zahvalivši obitelji Jednar koja je za ovu prigodu ustupila cijelo svoje imanje.

„Čovjeka veseli kad posadi, posije, požanje svoj trud. Kad zna da su to njegove ruke priskrbile“, rekla je Nada Jednar čije je imanje, naročito ledina, bila po drugi put domaćinom Žetvene svečanosti. „Žito je bila najvažnija žitarica koju smo sijali nekad, a nadam se da bude opet došlo njeno vrijeme, naročito zbog ove situacije u svijetu“, rekla je Jednar uz riječi „Kad imaš kruha ikakva, ne boj se gosta nikakva“.

 

Fotografije: Daniel Cvetković, Radio Samobor