Prijava

Vaša prijava

Farkaševac proslavio Dan općine


Dan općine proslavio je Farkaševac, općina koja je s početkom ove godine, u sklopu projekta RVS „Zagreb-istok“, dobila prve metre javne vodovodne mreže. Za sva domaćinstva priključci su besplatni!

„Cilj je stvoriti preduvjete i sagraditi infrastrukturu koja će zadržati stanovništvo u našem kraju, ali i potaknuti doseljavanje u ruralni prostor“, na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća rekao je načelnik Matija Copak. Najavio je rekonstrukciju i uređenje trga u Farkaševcu, aktivaciju gospodarske zone, gradnju nogostupa i društvenog doma u naselju Bolč...

„Do kraja godine čeka nas i gradnja mini-tržnice u Farkaševcu, koja će se financirati sredstvima EU, čeka nas i uređenje dječjih igrališta i nogometnog igrališta u Farkaševcu. Također, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti imamo priliku sagraditi turističku infrastrukturu na lokaciji starog toka rijeke Česme, koja je ujedno i prirodna granica Općine Farkaševac i Grada Čazme“, ustvrdio je Copak, zahvalivši Vladi RH što kontinuirano podupire jedinice lokalne samouprave, kao i Zagrebačkoj županiji što zajedno s Općinom rješava infrastrukturne probleme, priprema rekonstrukciju osnovne škole i aktivaciju gospodarske zone. 

U ime Županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Jedna od najvažnijih zadaća Županije je kvalitetna suradnja s gradovima i općinama, a posebno unapređenje života u ruralnom prostoru. Prije svega, želimo značajnije ojačati infrastrukturu u ruralnim sredinama kako bi u njima zadržali mlade ljude“, rekao je Kolarec, dodavši da vjeruje da će se zajedničkim snagama riješiti i pitanje dogradnje i rekonstrukcije područne škole u Farkaševcu. Svečanoj sjednici prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Rekla je da se Zagrebačka županija može „podičiti brojnim vrijednostima i uspjesima u poljoprivredi“.

„Na području Zagrebačke županije zadnjih se godina udvostručio postotak mladih poljoprivrednika, no on još uvijek ne jamči generacijsku obnovu ruralnog prostora. Poljoprivreda je danas povezana s inovacijama i novih tehnologijama i može biti privlačna mladim ljudima. Osigurana su velika sredstva i za projekte i za dohodovnu potporu i za digitalizaciju. Izazovi su veliki i zato je poljoprivreda danas za pametne i uspješne mlade ljude, kojima će Vlada RH, županije i jedinice lokalne samouprave biti puna podrška“, rekla je ministrica, na svečanosti izaslanica predsjednika Vlade RH. U ime predsjednika Hrvatskoga sabora obratio se saborski zastupnik i načelnik susjedne Dubrave Tomislav Okroša.

Nagradu Općine primili su Zlatko Potočić i općinska Udruga umirovljenika.