Prijava

Vaša prijava

Održana terensko-pokazna vježba „Samobor 2022“


S ciljem provjere pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, na prostoru bivše vojarne „Taborec“ u Samoboru održana je terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije „Samobor 2022“.

O složenosti ove vježbe govori velik broj nepredviđenih situacija koje je obrađivala: spašavanje unesrećenih osoba iz ruševnog objekta uslijed potresa, gašenje požara i spašavanje osoba iz višekatnog stambenog objekta, spašavanje osoba iz prometne nezgode, evakuacija dječjeg vrtića, akcident s opasnim tvarima, požar na otvorenom prostoru, potraga za nestalim osobama te stožerno upravljanje i zapovijedanje.

„Vježba je zamišljena na način da se dogodio potres na području Samobora, uslijedio je požar i ostale nesreće koje slijede, pa i prometne nesreće, istjecanje opasnih tvari. Pretpostavke su da ima ozlijeđenih, angažirani su potražne službe HGSS-a, vatrogasci, civilna zaštita, Crveni križ, Hitna medicinska pomoć, policija itd..“, rekao je Mladen Živković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora i operativni zapovjednik vježbe koji je izrazio zadovoljstvo uvježbanošću svih sudionika.

„Puno puta su se naše operativne snage pokazale na djelu i u realnim situacijama, kojih je nažalost zadnjih godina bilo na našem području, od potresa, požara, poplava do covida. No naše snage su se uvijek iskazale na terenu“ – izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenik župana, Ervin Kolarec dodavši kako Zagrebačka županija izdvaja značajna sredstva za operativnu opremljenost civilne zaštite. „Samo u ovoj godini taj iznos premašio je 7 milijuna kuna“, poručio je Kolarec uputivši iskrenu zahvalu mnogobrojnim volonterima uključenim u sustav civilne zaštite koji pomažu svojoj zajednici, pokazuju požrtvovnost i hrabrost i uvijek su tu za stanovnike Zagrebačke županije.

Vježbu je pratila i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja je istaknula važnost sudjelovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u ovakvim vježbama koje stječu iskustvo. „Sigurnost naših građana na prvom je mjestu“ – naglasila je Glasnović istaknuvši kako će Županija nastaviti izdvajati značajna sredstva za sustav civilne zaštite.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot zahvalila se svim operativnom snagama na odlično odrađenoj vježbi te im poželjela što manje intervencija. „Županija ulaže značajna sredstva po pitanju civilne zaštite, a gradovi i općine također trebaju unapređivati svoje sustave. Grad Samobor to isto čini, a činit i dalje!“ – zaključila je Škrobot.

Vježba je okupila više od 200 sudionika, a među njima bili su i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinć, izaslanik Ravnateljstva civilne zaštite RH Damir Pilčik.

Uz Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije, sudjelovali su pripadnici Stožera civilne zaštite grada Samobora, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Policijske uprave Zagrebačke, kao i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice. Uz Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije i vatrogasne zajednice gradova Samobor, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Zaprešić, Velika Gorica i Sveti Ivan Zelina, sudjelovali su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Samobor, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Samobor, Bregana, Galgovo, Rude, Molvice i Grdanjci. Uključeni su bili i pripadnici Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije, Društva crvenog križa Zagrebačke županije – Društvo crvenog križa Samobor, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Samobor, kao i Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.


Kušanje mladih vina