Prijava

Vaša prijava

David Pejić proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU


Veliki uspjeh mladog ekološkog poljoprivrednika iz Zagrebačke županije! David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, smještenog u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, proglašen je najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU u muškoj kategoriji!

Europska komisija objavila je osam dobitnika EU Organic Award, u kategorijama od najboljeg ekološkog poljoprivrednika do najboljeg ekološkog grada i restorana, a osim našeg Davida Pejića, dobitnici dolaze iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Natječaj je bio otvoren od 25. ožujka do 8. lipnja 2022. godine, a pobjednici su birani prema kriterijima izvrsnosti, inovativnosti, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u EU, čime se pridonosi većoj dostupnosti i pristupačnosti ekoloških proizvoda u Europskoj uniji.

Nagradom EU Organic Award Komisija želi odati priznanje različitim akterima u ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili inovativan, održiv i inspirativan projekt koji rezultira stvarnom dodanom vrijednošću za ekološku proizvodnju i potrošnju te smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. Nagrade se dodjeljuju u skladu s Akcijskim planom za ekološku proizvodnju u EU čiji je cilj da do 2030. godine 25% poljoprivrednog zemljišta bude pod ekološkim uzgojem

Na eko-imanju Zrno površine 22 hektara, Pejić zapošljava 39 zaposlenika koji danas uzgajaju oko 60 različitih kultura. Osim direktne prodaje, dio povrća prerađuju u zimnicu, a proizvode i više od 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, slastice te niz gotovih jela. Svi proizvodi su ekološki certificirani i bez namirnica životinjskog podrijetla.

“U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju“, rekao je Pejić u čijem se zagrebačkom, zasada jedinom certificiranom ekološkom restoranu, Zrno bio bistrou mogu kušati i gotova jela od njihovih proizvoda.

Inače, Zagrebačka županija snažno je orijentirana prema promociji i poticanju ekološke proizvodnje na svom području. Primjerice, od ove godine maksimalan iznos potpore u poljoprivredi za ekološke proizvođače iznosi do 150.000 kuna, dok maksimalna potpora za konvencionalne proizvođače iznosi 100.000 kuna čime se isto nastoji preorijentirati poljoprivrednike na ovaj zdraviji i održiviji način proizvodnje.

Iskrene čestitke Davidu!

Više o EU Organic Award saznajte na: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_5670.