Prijava

Vaša prijava

Obilježen Dan ružičaste vrpce


Prve subote u listopadu, s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih (samo)pregleda i ranoga otkrivanja raka dojke, organizira se humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce". U Velikoj Gorici akciju je, i ove godine, organizirala Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

„Želimo potaknuti što više žena na prevenciju raka dojke. Činjenica jest da je to bolest od koje žene najčešće obolijevaju, a veliki broj njih i umire. Činjenica jest i da su žene pomalo neodgovorne i ne odazivaju se na preventivne mamografske preglede. Unatoč nacionalnom programu ranoga otkrivanja raka dojke i programu kojega provodi naša Udruga, odaziv nije onakav kakav bi trebao biti!“, kaže Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, uz poruku ženama da preventivni mamografski pregled trebaju shvatiti kao "od Boga darovan pregled".

„Ne trebaju ga platiti, samo trebaju biti disciplinirane i odazvati se pozivu. Uvijek ponavljam rečenicu koju sam davno naučila: 'Život nema reprize!'“, kaže Dehin, dodajući da nebriga o svome zdravlju nije samo nebriga o sebi, nego i svojoj obitelji i društvu.

Županija godinama podržava ovu humanitarnu akciju. U njezino ime, u tradicionalnom hodu velikogoričkim ulicama i ove je godine sudjelovao zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Današnjom akcijom šaljemo jasnu poruku koliko su preventivni pregledi bitni. Ako se otkrije na vrijeme rak dojke se može liječiti na uspješan način!“, poručio je Kolarec.