Prijava

Vaša prijava

Program prometne kulture za najmlađe


U trideset i jednoj osnovnoj školi čiji je osnivač Zagrebačka županija i ove se godine provodi preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta „Program prometne kulture za najmlađe“. S ciljem educiranja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, sastoji se od multimedijalnog, interaktivnog predavanja te upravljanja vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta na prometnom poligonu. Program je, prije 35 godina, potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

„Ovim programom, vozeći automobil na poligonu, djeca imaju mogućnost spoznati i uvidjeti što znači biti vozač“, rekao je Alan Alagić, voditelj Programa, prilikom provedbe edukacije u Osnovnoj školi Pušća. „Osim poligona djeca prolaze i osnove prve pomoći koju drže predstavnici Crvenog križa Zagrebačke županije, uče o protupožarnoj zaštiti od vatrogasaca, ali i zaštiti od minsko-eksplozivnih sredstava od predstavnika policije“, rekao je Alagić.

Nakon što su ga uspješno završili, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili zamjenik župana Damir Tomljenović i načelnik Općine Pušće Filip Bernardić. „Zagrebačka županija od 2014. godine podržava ovaj program, a ove smo godine za edukaciju 2000 djece izdvojili 62 tisuće kuna“, rekao je Tomljenović. Podsjetio je i da Županija sufinancira postavljanje svjetlosne signalizacije na pješačkim prijelazima u blizini škola, dok Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije redovito održava županijske i lokalne ceste što također pridonosi većoj sigurnosti svih sudionika u prometu, naročito djece.

O sigurnosti na pušćanskim prometnicama govorio je načelnik Bernardić. „Na području općine imamo četiri uzdignute plohe, ali već sad radimo na elaboratima za dalje jer nam je sigurnost djece najvažnija“, rekao je Bernardić.

Edukaciju u Pušći prošlo je 74 učenika iz Osnovne škole Pušća i Područne škole Pavla Štoosa iz Dubravice. „Osmjesi i uzbuđenje kod naše djece najbolje govore u prilog tome da se kroz igru lakše uči“, rekao je ravnatelj Arsen Šarunić.

Za vrijeme boravka u Donjoj Pušći zamjenik župana Tomljenović, zajedno s pročelnikom za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Ivicom Radanovićem, obišao je  i prostore dograđene škole i dvorane – investiciju vrijednu više od 15 milijuna kuna koju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija.


POZIV NA TRIBINU “KAKO JE DANAS BITI DIJETE?”