Prijava

Vaša prijava

Obljetnica osnutka 153. brigade HV-a


U spomen-parku 153. brigade HV-a u Velikoj Buni obilježena je 31. godišnjica osnutka ove ratne postrojbe. Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade, rekao je tom prigodom da je priča o ovoj ratnoj postrojbi i Domovinskom ratu „priča o hrabrosti, patnji i umiranju, priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji“.

„Formirana 3. listopada 1991., kao 10. brigada teritorijalne obrane, ova je postrojba bila prva oružana slila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu i borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata“, podsjetio je Zagorac. Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, 72 su poginula.

„Svima nam je zadaća čuvati i širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu“, poručio je Zagorac.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec rekavši da se posebno treba sjećati junaka koju su dali život za Domovinu.

„Hrvatski branitelji bili su važan stup društva u ratno vrijeme, a važan su i danas, u mirnodopsko vrijeme, i stoga će uvijek imati podršku Zagrebačke županije“, rekao je Kolarec.

U ime ministra unutarnjih poslova obilježavanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekavši da je velikogorička ratna brigada stajala uz bok gardijskih brigada. U ime predsjednika Vlade RH prisutan je bio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, poručivši da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države, dok se u ime predsjednika Sabora RH okupljenima obratio gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar rekavši da je velikogorička brigada svoj obol u Domovinskome ratu dala „od istoka do Dubrovnika kao i čuvanjem Hrvatske na braniku prema Bosni, pa i u samoj Bosni“.

U sklopu proslave položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomen-obilježja Golubica u Velikoj Gorici i spomenika poginulim pripadnicima 153. brigade u vojarni "Satnik Josip Zidar" u Velikoj Buni.