Prijava

Vaša prijava

Hrvatska delegacija na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu


U Strasbourgu se od 25. do 27. listopada održava plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu sudjeluju članovi hrvatske delegacije: Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Uz aktualne teme vezane za lokalnu i regionalnu samoupravu, tematsku okosnicu zasjedanja čini rat u Ukrajini. Održana je rasprava o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, uz online sudjelovanje gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klitschka i ukrajinskog ministra za zajednicu i teritorijalni razvoj Oleksija Chernyshova.

U debati o regionalnim identitetima, isticanju važnosti dijaloga i jedinstvu u različitosti, Odboru za regije obratio se zamjenik Kolarec. „Svaka država ima svoj vlastiti identitet na čijem očuvanju moramo raditi. Ono što čini hrvatski identitet svakako je turizam, sportski uspjesi i naša bogata kultura“, naglasio je u svom izlaganju Kolarec.

Također, na petogodišnji mandat za glavnog tajnika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe izabran je Mathieu Mori (Francuska).