Prijava

Vaša prijava

Skup speleologa Hrvatske


Projekcijom filma „Il Buco“ te izložbom „Svemir pod nogama“ započeo je Skup speleologa Hrvatske čije je ovogodišnje domaćinstvo pripalo Samoboru. Riječ je o tradicionalnom godišnjem okupljanju speleologa iz Hrvatske i susjednih zemalja koje se organizira više od 20 godina. Kroz tri dana, do nedjelje 6. studenoga na skupu se održavaju stručna predavanja raznih speleoloških tematika poput speleologije, biospeleologije, hidrologije, speleoronilačkih aktivnosti, spašavanja iz speleoloških objekata, te prezentacije novih tehnika i opreme u speleologiji.

„Il Buco“ je talijanski film iz 2021. godine, snimljen u režiji Michelangela Frammartina. Radnja filma se odvija u ljeto 1961. kada grupa speleologa istražuje gotovo 700 metara duboku jamu u masivu Pollino na jugu Italije. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na 78. Venecijanskom filmskom festivalu.

Projekciji filma i otvorenju Skupa nazočila je predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Organizatori Skupa su Udruga Breganja i Speleološki klub Samobor koji je provodio brojna istraživanja i monitoring speleoloških objekata na području Zagrebačke županije. Također, samoborski speleolozi sudjelovali su na području Zagrebačke županije u eko akcijama „Čisto podzemlje“.