Prijava

Vaša prijava

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava


U suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije obilježila je u Zaprešiću Međunarodni dan ljudskih prava. Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1950. ovaj se dan obilježava 10. prosinca.

„Rad i djelovanje na zaštiti ljudskih prava nikada nisu dovoljni, uvijek je potrebno više! Važna je stalna edukacija i prevencija, jer nove tehnologije donose i nova ugrožavanja ljudskih prava“, u ime Koordinacije za ljudska prava ustvrdila je Marija Ledinski Anić, rekavši da je Skupština Zagrebačke županije prepoznala potrebu zaštite ljudskih prava i ovu Koordinaciju osnovala 2002. godine.

„Nije dobro što u današnjem, užurbanom vremenu ovakve važne datume obilježavamo prigodničarski, a ne pitamo se koliko smo stvarno truda uložili da tijekom cijele godine radimo na sebi i svojoj okolini i stvaramo bolje ozračje za sutra“, poručila je Ledinski Anić.

Brankica Benc, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova rekla je da kada se govori o zaštiti ljudskih prava neminovno treba govoriti o stvaranju društva u kojemu nema diskriminacije na osnovi spola.

„Naše se Povjerenstvo zalaže za prevenciju rodno utemeljenog nasilja, naročito nasilja nad ženama. Zalažemo se za društvo u kojemu su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnoga života, ravnopravno brinu o obitelji, imaju jednake mogućnosti za obrazovanje, napredovanje i zaštitu svojih prava“, rekla je Benc.

U ime Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije njezin predsjednik Salih Huremović rekao je da jezične, kulturne i tradicijske raznolikosti ne smiju biti povod segregacije, diskriminacije i netolerancije.

„Što se međusobno bolje poznajemo to su manji strahovi prema drugome i drugačijem“, poručio je Huremović. Rekao je i da se Zagrebačka županija ima čime ponositi kada je riječ o nacionalnim manjinama i njihovom doprinosu društvu.

U ime Grada Zaprešića prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Alan Labus, a u ime Županije obratila se predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

„Otvorena srca i širokog pogleda našli smo se kako bismo podsjetili na važnost svega onoga što su neki prije nas stekli teškom mukom, pa i životom. Zahvaljujući njima danas možemo slobodno govoriti i slobodno isticati ono što jesmo, u bilo kojem kontekstu“, rekla je predsjednica Skupštine.

U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga „Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji“, tiskana inicijativom Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Autori knjige su povjesničar Hrvoje Petrić - redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, povjesničar Filip Škiljan - znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti i lingvist Kristijan Lewis - znanstveni savjetnik u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Knjiga obrađuje povijest, život i rad nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji, kao i izazove s kojima se danas susreću.

Svečanu sjednicu Koordinacije za ljudska prava pjesmom je popratio ženski etno sastav Ezerki.