Prijava

Vaša prijava

Večer kajkavske ikavice


Udruga Ivana Perkovca organizirala je u Mariji Magdaleni (općina Pušća) večer kajkavske ikavice. Ova udruga već 14 godina promiče očuvanje identiteta sutlanskih ikavaca. Kajkavski donjosutlanski ikavski dijalekt nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

„Uz Sutlu dol i tu gor, na brigi, kajkavci ikavci žive već 500 lit. Zadržali su domaću rič, a onda je i zaštitili. Večer kajkavske ikavice jedna je od aktivnosti naše udruge kako bi tu svoju rič, tu svoju baštinu i ikavsku-kajkavsku kulturu predstavili drugima“, rekla je Jasna Horvat, predsjednica Udruge Ivana Perkovca, dodavši da ne zna za manifestaciju, poput ove, gdje se ljudi okupljaju isključivo zbog dijalekta.

„Najvažnije je da na ovakve susrete dovodimo djecu i mlade“, poručila je. Zahvalila je Zagrebačkoj županiji što niz godina pruža potporu ovoj Udruzi.

„To je dokaz da je ljudima koji vode zajednicu stalo do onoga što radimo“, rekla je Horvat. Uz načelnika Pušće Filipa Bernardića, prisutnima se obratila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Lijep je naš standardni hrvatski jezik, ali kajkavska ikavica pravo je bogatstvo hrvatskog naroda. Važno je da postoje osobe koje to razumiju“, rekla je predsjednica Skupštine poručivši prisutnima da prenose 'svoj govor i svoje riječi' na djecu i unučad. 

U programu manifestacije sudjelovao je KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, dječja plesna i tamburaška skupina KUD-a Pušća, vokalni kvintet "Vanka" KUD-a Kupljenovo, pjevački zbor Udruge umirovljenika Pušća i "Groovy acappella", pjesnici Nada Lozar-Tomašić iz Ključa Brdovečkog, Marica Planinšek iz Marije Magdalene, Dragutin Mihalinec iz Pušćanske Dubrave i Marina Žmauc iz Drenja Brdovečkog,  osnovnoškolci Klara Žagmešter, Tena Mihok, Klara Horvat i Lana Hruševar te izvorni govornici kajkavštine - Stjepan Jug (kajkavski ekavski govor), Davor Šporčić (donjosutlanski kajkavski dijalekt), Marko Hajderer (gornjosutlanski kajkavski dijalekt) i Ivanka Bosak (bednjanski dijalekt).