Prijava

Vaša prijava

Čestitka Povjerenstva za ravnopravnost spolova


Povodom 8. svibnja – Međunarodnog dana žena, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije upućuje čestitku svim ženama u Zagrebačkoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, a od 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Međunarodni dan žena obilježava se na razini Ujedinjenih naroda. Na ovaj dan posebna pozornost javnosti skreće se na ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, ali i upozorava na brojne neravnopravnosti s kojima se i dalje svakodnevno susreću.

„Od ukupno 12 upravnih tijela u Zagrebačkoj županiji, iznimno smo ponosni da su žene na čelu čak 8 upravnih odjela, dok je u Županijskoj skupštini od 47 članova samo 14 žena“, rekla je Brankica Benc, predsjednica Povjerenstva, ujedno i načelnica Općine Rakovec te i sama članica Županijske skupštine Zagrebačke županije.

„Ostvarivanje ravnopravnosti, solidarnosti i uvažavanja u svim sferama života i društva, bez obzira na spol, dob, rasu, socijalni i ekonomski status te obrazovanje, jedan je od temeljnih ciljeva rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije“, naglasila je Benc dodavši da se članovi Povjerenstva zalažu za kreiranje društva u kojem su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, ravnopravno brinu za obitelj, imaju jednake mogućnosti za obrazovanje, napredovanje i zaštitu svojih prava.