Prijava

Vaša prijava

U Gospiću održana 65. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija


Redovna 65. po redu sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je 10. ožujka u prostorima Ličko-senjske županije u Gospiću.

Izlaganje na temu povećanja sredstava za decentralizirane funkcije, financiranje troškova preuzetih službenika održala je Marina Čolig, voditeljica Radne skupine za financije i proračun u Hrvatskoj zajednici županija te pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije. Tom je prigodom iznesena analitička podloga koju je Radna skupina izradila vezano za ove teme te prijedlozi zaključaka koji su upućeni Izvršnom odboru.

Sjednici Izvršnog odbora sudjelovao je i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić s kojim je dogovoren nastavak dijaloga o apsorpciji financijskih sredstava unutar Višegodišnjeg financijskog okvira EU. Raspravljalo se i o aktualnim pitanjima s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave, a prezentirani su i izazovi u provedbi održivog turizma.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je dva velika događanja kroz 2023. godinu. „Ove godine obilježavamo 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj, kao i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija. Svečana obljetnica održat će se u travnju u Opatiji, u Primorskoj-goranskoj županiji, iz koje je potekla ideja o osnivanju Zajednice“, rekao je Marušić.

Također, na sjednici je najavljeno da će se u rujnu, nakon pandemijske stanke, održati 9. forum poljskih i hrvatskih regija.