Prijava

Vaša prijava

Zgrada suda u Zaprešiću ide u obnovu


Zgrada suda, gruntovnice i katastra u Zaprešiću teško je stradala u petrinjskom potresu, no uskoro će u kompletnu obnovu koju će u cijelosti s 4,34 milijuna eura financirati Zagrebačka županija, koja je u istoj zgradi imala i sjedište svoje ispostave. Ugovor za tu namjenu danas su potpisali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije koji je raspisan u travnju prošle godine, a za što je kroz decentralizirana sredstva do kraja 2024. godine osigurano nešto više od 21 milijun eura. 

„Do sada smo potpisali 75 ugovora ukupne vrijednosti 16,6 milijuna eura i vjerujem da će nas ta pomoć Vlade RH pratiti i kasnije kako bi obnovili sve javne objekte. Najveći dio sredstava do sada je otišao u Zaprešić s obzirom da su tamo i najveće štete od potresa. Prošle godine potpisali smo ugovore za obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, za projektnu dokumentaciju, elaborate te sanaciju škole, a kad k tome dodamo današnji ugovor riječ je o ukupno 7,6 milijuna eura“, rekao je Kožić.

Zahvalivši se Zagrebačkoj županiji na dodijeljenim sredstvima gradonačelnik Turk kazao je kako radovi na obnovi Pučkog otvorenog učilišta dobro napreduju, a da su se današnjim ugovorom stvorili preduvjeti i za raspisivanje natječaja za obnovu zgrade suda. „Obnova obje zgrade izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo povratak u obnovljene zgrade“ poručio je Turk.

Govoreći o obnovi, Kožić se osvrnuo na gotovo 64 milijuna eura koji se u ovom trenutku ulažu u prometnu infrastrukturu za sanaciju klizišta, mostova te županijskih i lokalnih cesta na 250 punktova, a za što su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti EU. „Na cestama diljem županije je niz obilaznih pravaca i privremenih regulacija, a ovim putem molimo sve naše žitelje za strpljenje u prometu“, poručio je Kožić.