Prijava

Vaša prijava

U Samoboru otvorena izložba „Poleti sa mnom“


Na Autobusnom kolodvoru u Samoboru otvorena je izložba fotografija ptica pod nazivom „Poleti sa mnom“ grupe autora Tomice Rubinića, Petra Saboula, Vlade Pirše, Tomislava Klanfara, Gorana Šafareka i Davora Krnjete. Izloženo je 29 fotografija koje prikazuju svu ljepotu života ptica, a uz svaku fotografiju stoji natpis i neka zanimljivost o vrsti ptice čime se dodatno edukativno oplemenjuje izložba.

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek istaknula je: „Predivna priroda, čarobne rijeke, polja, šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta ne privlači samo ljude u Zagrebačku županije, privlači i ptice. Ptice, predivna stvorenja koja nas oduvijek intrigiraju svojim pjevom, bojama i letom, imaju svoje posebne obožavatelje, promatrače-fotografe ptica. Njihova upornost i sjajno oko podarili su nam ove divne fotografije koje nas vode u tajanstveni svijet ptica“.

U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe nazočila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan koja je čestitala autorima fotografija pritom istaknuvši kako bismo se svi trebali voditi njihovim primjerom jer oni žive u suživotu s prirodom.

Inače, u Zagrebačkoj županiji boravi više od 250 vrsta ptica, a velik broj fotografija posvećen je upravo najugroženijoj skupini ptica u Hrvatskoj, ali i u Europi, pticama močvaricama. Dio fotografija prezentira ptice stanarice, koje su se većim dijelom prilagodile suživotu s ljudima, poput sjenica, crvendaća i šojki. Možete uživati u fotografijama naših najpoznatijih selica, rode i lastavice, kao i crvenokljune čigre, elegantne ptice s otočića na jezeru Rakitje koje na jesen odlaze do afričkih obala Mozambika i Madagaskara i u proljeće se vraćaju, nakon fantastičnih dvadesetak tisuća kilometara provedenih na putu. Izložbu krase i gospodari neba – vjetruša, škanjac te posebno orao štekavac, kralj visina s krilima koja prelaze dva metra dužine.

Izložba se može pogledati u prostoru Autobusnog kolodvora Samobor do kraja travnja.


Drama u Škrljevu pripala Gorici!