Prijava

Vaša prijava

Crkva u Kravarskom


U svega godinu dana i tri mjeseca završeni su radovi na izgradnji nove crkve svetog Križa u Kravarskom. U tijeku je unutarnje uređenje, a posvećenje crkve planirano je za prvu nedjelju nakon Uskrsa. Zagrebačka županija temeljem javnog poziva za njenu izgradnju dodijelila je 1,4 milijuna eura, a građevinu crkve je danas u pratnji načelnika općine Kravarsko Vlade Kolareca obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Neizmjerno mi je drago što je izgradnja nove crkve išla po planu i što će ona uskoro opet biti središte vjerskog života ovoga kraja“, rekao je Kožić istaknuvši kako će Zagrebačka županija dodijeliti dodatnih 250 tisuća eura kako bi financijska konstrukcija bila u potpunosti zatvorena.

„Od travnja prošle godine, kada smo raspisali javni poziv za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom, za što nam je Vlada RH oslobodila decentralizirana sredstva, pa do danas je potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,6 milijuna eura“, rekao je Kožić, dodavši kako je za područje općine Kravarsko potpisano 8 ugovora ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura, a uz crkvu tu su još drugi objekti poput sanacije Doma kulture, kapele, mrtvačnice i dr.

Kožić je podsjetio kako su na području Zagrebačke županije u tijeku radovi na sanaciji prometne infrastrukture – mostova, cesta i klizišta u vrijednosti 64 milijuna eura koji su osigurani iz Fonda solidarnosti EU.

Načelnik Kolarec uputio je zahvalu Zagrebačkoj županiji i Vladi RH na financijskoj pomoći, a posebno je istaknuo doprinos obrtnika i tvrtki s područja općine Kravarsko koje su se uključile u izgradnju. Vezano uz obnovu obiteljskih kuća, Kolarec je istaknuo kako je u Kravarskom nakon potresa stradalo šestotinjak objekata. U obnovu se krenulo odmah, a danas je još devet obitelji u montažnim objektima.

„Prva crkva koja je izgrađena na starim temeljima seže još tamo u 18. stoljeće, u Drugom svjetskom ratu bila je porušena druga crkva, dok sada u ovom tisućljeću gradimo novu crkvu. Nadam se kako će ova trajati i duže od 100 godina“, rekao je velečasni Siniša Blatarić dodavši kako se svi župljani se vesele danu posvete nove crkve.