Prijava

Vaša prijava

Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti


Uspješno je provedena još jedna javnozdravstvena akcija u sklopu projekta KardioPRotect. Veliki odaziv Zaprešćana, koji su izmjerili krvni tlak, razinu šećera u krvi, zasićenost krvi kisikom, izmjerili indeks tjelesne mase (odnos između težine i visine) te naposlijetku dobili i savjet liječnika, govori da stanovnici Zaprešića brinu o svome zdravlju.

„Prevencije nikada dovoljno! Ovakve akcije uvijek imaju smisla, između ostaloga i da bismo ljude koji su u riziku, a to ne znaju, osvijestili da redovito kontroliraju svoje zdravlje. Svake godine automobil vozimo na tehnički pregled, a sebe rijetko 'odvedemo' na sistematski pregled. No, to je ključno. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi ona je uglavnom izlječiva ili se medikamentima može držati pod kontrolom, ali ako ne pazimo na sebe teško je očekivati da ćemo u kasnijoj životnoj dobi biti zdravi“, rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Posebno apelira na mlađu populaciju da se također odazove preventivnim pregledima.

„Svjedoci smo da od kardiovaskularnih bolesti obolijevaju sve mlađe osobe pa čak i umiru od zastoja srca. Ovakvim akcijama i mlade ljude 'želimo dovesti svijesti' da kontroliraju svoje zdravlje“, govori Gajnik.

Javnozdravstvene akcije u sklopu projekta KardioPRotect dosad su održane u Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. U svibnju će biti organizirane u Dugom Selu (5. svibnja), Jastrebarskom (15. svibnja) i Ivanić-Gradu (20. svibnja), a u lipnju u Svetoj Nedelji (3. lipnja), Vrbovcu (13. lipnja) i Svetom Ivanu Zelini (24. lipnja).

Nositelj projekta KardioPRotect - "Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije" je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a partneri su Ljekarne i Dom zdravlja Zagrebačke županije. Kroz stručne, informativne i edukativne aktivnosti te organiziranjem besplatnih preventivnih pregleda, cilj projekta je podići razinu svijesti o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet bespovratne potpore iznosi 100%. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.