Prijava

Vaša prijava

Rekreiraj posao i život


Za veće zadovoljstvo odnosom privatnog i poslovnog života preduvjet je da su oba supružnika/partnera zaposlena te da je dostupna javna usluga skrbi o djeci. Zadovoljstvo je veće kada žena može djetetu posvetiti više vremena dnevno, kada ima fleksibilno radno vrijeme odnosno može raditi od kuće te osjeća podršku kolega za potrebe skrbi o djeci i drugim obiteljskim obvezama – neki su od rezultata istraživanja u sklopu projekta „Rekreiraj posao i život“ o problematici ravnoteže privatnog i poslovnog života među zaposlenim majkama/trudnicama s područja Zagrebačke županije, a koji provodi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona code.

Irena Starman Frančić iz agencije Hendal pojasnila je kako je istraživanje rađeno u 4 županije, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebačkoj županiji na uzorku od 500 ispitanica. U Zagrebačkoj županiji radilo se o 125 ispitanica, a kao specifičnost je istaknula da su žene u Zagrebačkoj županiji zaposlene u nešto fleksibilnijim uvjetima rada u odnosu na ostale županije.

U sklopu projekta jučer je održana panel rasprava kojoj je cilj bio okupiti žene na vodećim pozicijama u javnom i privatnom sektoru iz Zagrebačke županije. Gošće panelistice su bile Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Romina Zadravec, vlasnica OPG Zadravec, Jasna Leljak, prva i jedina vatrogaskinja u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zaprešića.

U raspravi su iznijele svoja iskustva kako uspijevaju uskladiti karijeru i privatni život. Iako se radi o ženama i majkama s različitim zanimanjima i interesima, zajednički zaključak je da se treba uložiti jako puno truda za postizanje ravnoteže između privatno i poslovnog te da žene trebaju i zaslužuju veću podršku svih segmenata društva. Složile su se i kako je podrška obitelji izrazito važna. „Bez podrške obitelji, dok su djeca bila mala, ne bih mogla ostvariti svoje potencijale – rekla je Martina Glasnović koja je majka troje djece, profesorica u školi i političarka te dodala, „od svih uloga koje imam najponosnija sam na onu da sam majka“.