Prijava

Vaša prijava

Otvorena zgrada za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom


U godini punoljetnosti Udruge „Srce“ iz Svetoga Ivana Zeline realiziran je dosad njezin najveći projekt - sagrađena je zgrada za organizirano stanovanje 12 osoba s invaliditetom. Kroz projekt „Okruženje za samoostvarenje“, gradnja zgrade koja bi prve stanara trebala dobiti već ujesen ove godine, financirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Ovo nije samo prekrasno uređena zgrada, energetski visokoučinkovita, nego je ovo projekt u kojemu je skriveno puno dubokih i teških emocija roditelja djece koja će u ovom prostoru samostalno živjeti“, na završnoj konferenciji projekta „Okruženje za samoostvarenje“, kojom prigodom je zgrada i svečano otvorena, rekla je Đurđa Penava, predsjednica Udruge „Srce“. Naglasila je da ova udruga ima poseban način djelovanja i da njezini zaposlenici doista „žive svoj posao“.

„To je najveća snaga udruge. Roditelji, zaposlenici i članovi stopili su se u veliku zajednicu koja jednako diše. Imamo stručni kadar koji će razvijati život u ovoj zgradi po mjeri nas roditelja, a odmah preko puta zgrade su i prostori udruge u kojima pružamo niz socijalnih usluga“, dodala je Penava.  

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovala Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

„Uz osam provedenih europskih projekata, ovaj je kruna rada Udruge 'Srce'. Njime je osobama s invaliditetom omogućeno samostalnije odlučivanje i življenje, a njihovim roditeljima osigurana smirenija i sigurnija budućnost. Želim da ova udruga i dalje ostane velika, složna obitelj koja zna, hoće i može“, rekla je pročelnica Čuljak.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec rekao je da je ovaj projekt dokaz da se Zelina ističe i razlikuje od drugih gradova.

„U samom smo vrhu pružanja usluga osobama s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom“, rekao je Košćec.