Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija započela proces certificiranja prema Green Destinations modelu


Turistička zajednica Zagrebačke županije organizirala je stručni skup na kojem je predstavljen novi strateški smjer destinacije s naglaskom na pripremu za certificiranje prema Green Destinations modelu.

„Završili smo fazu pripreme za proces certificiranja i sada nam slijedi sam proces certificiranja u koji ćemo uključiti sve relevantne dionike razvoja turizma destinacije. U prvoj fazi smo proveli istraživanje o spremnosti dionika za proces certificiranja i primjenu održivih praksi poslovanja, a nakon čega nam slijedi edukacija dionika, opsežna  priprema ostale potrebne dokumentacije. Cilj nam je već iduće godine biti proglašeni najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj od međunarodno priznate organizacije Green Destinations“, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Naime, Green Destinations je globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj. Riječ je o organizaciji čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini. Green Destinations organizacija surađuje s preko 400 destinacija te je prisutna u više od 90 zemalja diljem svijeta.

„Cilj održivog razvoja turizma je stvoriti pozitivan i obostrano koristan odnos između turista, lokalne zajednice i prostora u kojem se turistička aktivnost odvija. Upravo Green Destinations kroz primjenu praksi održivog upravljanja nastoji pomoći destinacijama u brizi za okoliš, očuvanje kulturnih dobara, postizanje ekonomske održivosti i koristi za lokalno stanovništvo prije svega kroz zadovoljstvo razvojem turizma u destinaciji“, naglasila je doc. dr. sc. Katarina Miličević, direktorica Tourism Lab-a – ekskluzivnog zastupnika Green Destinations-a u Hrvatskoj.

„Moramo postati svjesni činjenice da društvo u kojem živimo dugoročno nije održivo i da pitanje efikasnosti i učinkovitosti ili pak borbe i prilagodbe na klimatske promjene ne podrazumijeva samo sektor energetike već sve sektore, pa tako i turističko gospodarstvo“, rekla je Ivana Belić, voditeljica strateških komunikacija Regionalne energetsko - klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja je ujedno i moderirala skupom.