Prijava

Vaša prijava

374 tisuće eura za 100 projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga


Zagrebačka županija u ovoj će godini s gotovo 374.000 eura poduprijeti ukupno 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga sa svog područja – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dva natječaja temeljem kojih se dodjeljuju spomenuta sredstva.

Tako je 159.268 eura dodijeljeno udrugama koje brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, 95 tisuća eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte, a 40 tisuća eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji. Za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga izdvojeno je 79.600 eura.

Zahvalu na osmišljavanju i provedbi projekata udrugama je uputio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Veselimo se svakom projektu, svakom napretku i koraku ka tome da zajedno gradimo jedno bolje i sretnije društveno okruženje“, rekao je župan  Kožić, istaknuvši pritom nemjerljivu ulogu i entuzijazam brojnih članova udruga i volontera koji svoje slobodne vrijeme posvećuju radu s potrebitima. Pojasnio je kako je riječ o projektima za djecu, žrtve nasilja u obitelji, umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom i niz drugih skupina kojima će se provedbom tih projekata povećati kvaliteta života. „Najmanje što možemo napraviti, a radit ćemo to i u buduće je, financijski vas podržati“, poručio je Kožić.

Svoje projekt na konferenciji za medije predstavile su 4 udruge. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji. „Uz brojne djelatnosti Caritas na području Zagrebačke županije ima kuću za smještaj majki i djece, žrtava obiteljskog nasilja u kojoj je prošle godine boravilo 46 osoba. Ovim projektom pomažemo djeci kojima je potreban multidisciplinaran pristup u rješavanju njihovih teškoća te prevladavanju trauma“, pojasnila je ravnateljica naglasivši kako je cilj osnažiti djecu i pomoći im da izrastu u zrele osobe. 

Kada govorimo o projektima prevencije i ranog otkrivanje raka dojke, jedna od najpoznatijih udruga, ne samo u Zagrebačkoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, je Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Višnja Pejak iz Udruge poručila je kako je u protekle 22 godine projektima i akcijama udruge obuhvaćeno 70 tisuća žena s područja Zagrebačke županije. Ove će godine sa sredstvima Zagrebačke županije provoditi projekt Malo upozorenje – velika šansa. „Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti brige o svom zdravlju i odazivanju preventivnim pregledima te uočavanju promjena na sebi“, pojasnila je Pejak.

Predsjednica udruge „SRCE“ - udruga djece sa teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đurđa Penava naglasila je kako je udruga osnovana prije 18 godina od strane nekoliko roditelja u Svetom Ivanu Zelini, a danas aktivno pruža široku lepezu usluga za 160 korisnika. „Županija naš rad podržava od samog početka, a ove godine sredstva ćemo koristiti za inovativan projekt Podrška u zajednici koji podrazumijeva da stručni kadar Udruge odlazi u obitelji i tamo pruža podršku djetetu u njegovom prirodnom okruženju“, pojasnila je Penava naglasivši kako projekt ima odlične rezultate te da je radi njega već preveniran odlazak određenog broja djece u institucije. 

Prenošenje istine o Domovinskom ratu na učenike osnovnih škola misija je koju Udruga branitelja 151. samoborske brigade radi uspješno već dugi niz godina, a nastavit će i u ovoj godini. Prema riječima predsjednika Udruge Rudolfa Jedvaja u sklopu projekta 900 učenika s područja Samobora i Svete Nedelje educirat će se o temi Domovinskog rata te zajedno s pripadnicima Udruge otići na terensku nastavu na Spomen području Trokut kod Novske.