Prijava

Vaša prijava

Kak' su brali naši stari


U vinogradu Dragutina Stiperskog, u Dubravici, na položaju Pologi, održana je ovogodišnja manifestacija Kak' su brali naši stari.

„Užitak! Nađu se prijatelji, razonodimo se, proveselimo... Često se mi sastajemo, ali ovo je nešto posebno“, tradicionalnu, 11. po redu manifestaciju berbe grožđa 'po starinski' komentirao je njezin domaćin Dragutin Stiperski. Grožđe je, rekao je, dobro rodilo, ali vinogradari ove godine vode 'velike muke'.

„Jedna od najtežih godina. Bolesti, peronospora... Borimo se na sve moguće načine“, ispričao je Stiperski.

Manifestacija je održana u organizaciji TZ "Savsko sutlanska dolina i brigi", uz podršku članova DVD-a Vučilčevo. 

„S ponosom smo je pripremali. Beremo na ruke, gazimo grožđe..., sve kak' se nekada radilo“, komentirao je Vladimir Šinko, direktor TZ "Savsko-sutlanska dolina i brigi", dodavši da je ova manifestacija proizvod održivoga turizma ovoga kraja.

S beračima je u vinogradu bio i načelnik Dubravice Marin Štritof, a grožđe je brala i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Prepoznajemo ovu manifestaciju kao važnu za očuvanje tradicije, svega onoga što ovaj kraj može ponuditi kao turistički brend koji pridonosi prepoznatljivosti Zagrebačke županije“, rekla je predsjednica Skupštine.