Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora HZŽ


Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u Poduzetničkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije. U ime Zagrebačke županije sjednici je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Izvršni odbor, koji čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, razgovarali su o aktualnostima vezanim uz Nacionalni plan za poticanje ulaganja za razdoblje do 2030. godine, daljnjoj decentralizaciji u kontekstu financiranja socijalnih usluga, prirodnim nepogodama te Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, najavio je Njemačko-hrvatski razvojni forum koji će se održati u studenome u Zagrebu, a koji je na sjednici podržao veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Christian Hellbach, ističući da je odnos Njemačke i Hrvatske tradicionalno prijateljski, ali s obzirom na to da živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja, moramo pronaći nove zajedničke ciljeve temeljene na zajedničkim interesima na lokalnoj i regionalnoj razini jer se Njemačka snažno zalaže za decentralizaciju.

Na sjednici Izvršnog odbora sudjelovala je i Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Usuglašen je tekst Pisma namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje će dvije organizacije potpisati u prosincu.